Statsminister Benjamin Netanyahu varslet at Israel vil ta grep etter at Palestina søkte om tilslutning til ICC. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

– Israel stanser skatteoverføringer til palestinere

Israel planlegger å holde igjen nesten 980 millioner kroner i skattepenger krevet inn på vegne av palestinerne, som straff for den palestinske søknaden om ICC-medlemskap, melder avisen Haaretz.

Beslutningen ble tatt etter at statsminister Benjamin Netanyahu lovet at president Mahmoud Abbas FN-offensiv ikke kommer til å bli ustraffet.

– Pengene for desember skulle egentlig bli overført fredag, men det ble besluttet å stanse overføringen som et svar på palestinernes trekk, sier en ikke navngitt israelsk tjenestemann til Haaretz lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed må Abbas' regjering klare seg uten skattene Israel har inndrevet på vegne av palestinerne. For desember skylder Israel palestinerne 500 millioner shekel, tilsvarende rundt 978 millioner kroner.

Krigsforbrytelser

Avgjørelsen er et resultat av et møte Netanyahu hadde med sine regjeringskolleger torsdag, der en reaksjon på palestinernes ICC-søknad ble diskutert.

Den palestinske FN-delegasjonen leverte fredag formelt søknaden til FN om å få innlemmet Palestina i Den internasjonale straffedomstolen ( ICC).

En slik tilslutning gjør at palestinerne kan be straffedomstolen etterforske israelere for krigsforbrytelser.

– Vi er en nasjon som følger loven og som aktivt gransker vår egen opptreden, og det kan vi enkelt bevise, sier tjenestemannen Haaretz snakket med lørdag.

– Så, når det gjelder den internasjonale arena, så kommer vi ikke bare til å forsvare oss mot palestinernes handlinger, vi kommer også til å gå på offensiven, sier kilden videre.

«Tilbakeholdelsen også en krigsforbrytelse»

Den palestinske forhandlingslederen Saeb Erakat kaller Israels beslutning om å holde tilbake palestinernes skatteinntekter for en krigsforbrytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Beslutningen utgjør en ny israelsk krigsforbrytelse, men vi kommer ikke til å gi etter for slikt press, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat lørdag.

Fredsprosess i grus

Nå skal FNs generalsekretær Ban Ki-moon gå gjennom søknaden og formelt orientere ICCs medlemsland om den palestinske søknaden innen 60 dager.

Palestinerne har tidligere forsøkt å slutte seg til ICC, men har fått beskjed om at domstolen kun er åpen for stater.

Netanyahu har bedt ICC avvise søknaden, og USAs utenriksdepartement har sagt at det nye diplomatiske trekket kan komme til å skape enda flere problemer for den haltende fredsprosessen.

Les også
Politisk korrekt?
Les også
De 10 verste antisemittiske hendelsene i 2014
Les også
Netanyahu gjenvalgt som Likud-leder