JERUSALEM: Under konserten i S
...
JERUSALEM: Under konserten i Spania, sang Matisyahu blant annet sangen «Jerusalem, if I forget you» – en sang om jødisk nærvær i Jerusalem. – Jeg sang den ikke for å provosere, men fordi det er en av mine største hits, sier artisten. Foto: BIEL ALINO, AFP Photo/NTB Scanpix
– Har aldri opplevd verre antisemittisme
Del
Den jødisk-amerikanske reggae-rapperen Matisyahu sier han følte seg utrygg da han forrige uke opptrådte i Spania.

– Det var intens. Folk sto på skuldrene til hverandre med flagg, mens de bannet og viste fingeren til meg. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier artisten i et intervju med nettsiden The Daily Beast, gjengitt i The Jerusalem Post .

Matisyahu var et av trekkplastrene på den spanske reggae-festivalen Rototom Sunsplash . Men etter press fra aktivister som ønsker boikott av Israel, ba festivalledelsen Matisyahu å publisere en offisiell uttalelse der han støtter en palestinsk stat.

LES: Jødisk musiker får spille likevel

Tatt av plakaten

Da han ikke imøtekom dette ønsket, ble han først tatt av plakaten. Like før festivalstart informerte festivalleldelsen Matisyahu om at han likevel var velkommen til å spille.

Sammen med nyheten om snuoperasjonen presiserte ledelsen at de avviste enhver form for diskriminering og antisemittisme og sa seg lei for at de kansellerte konserten i utgangspunktet, skriver Times of Israel.

Overrumplet

Matisyahu sier i det ferske intervjuet med The Daily Beast at arrangørene sendte han en e-post før konserten for å informere han om at de var under press fra boikottbevegelsen. Han fikk vite at aktivistene ville roe seg dersom han bare ville komme med en uttalelse til støtte for en palestinsk stat.

– Jeg svarte at jeg ble overrumplet av dette spørsmålet. Det føltes merkelig. Jeg er kjent som en som ønsker fred og brobygging mellom folkegrupper. Det overrasket meg at de tok denne gruppen seriøst, sier artisten.

Da han svarte at han ikke kunne «gi et direkte svar», skrev arrangørene et nytt brev der de ba han støtte Palestina samt kritisere israelske krigsforbrytelser.

– På det tidspunktet sa jeg at jeg ikke lenger var komfortabel med situasjonen, og at hvis de ikke ønsket meg der, var heller ikke jeg interessert i å komme dit, sier Matisyahu.

LES: Israel må ta imot syriske flyktninger

Ortodoks

Etter en relativt sekulær jødisk oppvekst, og ungdomsopprør med narkotika, ble Matisyahu i 20-årene med i en hassidisk-jødisk retning. I denne perioden hadde han skjegg og ortodokse klær. I 2007 uttalte han at han nødvendigvis ikke lenger var enig i alt denne gruppen står for og at han ønsket et bredere nedslagsfelt.

Fortsatt er er imidlertid mange av sangene hans sterkt preget av jødisk tro og historie, noe som hittil ikke har skapt problemer.

– Jeg har turnert i Europa helt siden jeg hadde skjegg og kippa, og jeg har aldri tidligere møtt folk som jeg har ansett for å være direkte antisemittiske.

Han sier han aldri har opplevd noe som kan ligne på det han opplevde i Spania.

– Jeg trodde publikum på festivalen ville bestå av vanlige reggae- elskere, så jeg ble veldig nervøs da jeg så hva som møtte meg. Jeg følte meg helt ubeskyttet på scenen og at hvem som helst kunne gjøre hva de ville, sier han.

Han vil ikke beskylde alle som er involvert i boikottbevegelsen for antisemittisme, men han mener det er et problem for bevegelsen at mange av dens aktivister nettopp er jødehatere.