MAGISK KIPPA: En ung jødisk ma
...
MAGISK KIPPA: En ung jødisk mann prøver ut en «magisk kippa» hos frisøren i Rehovot. Foto: Skjermdump fra YouTube
Lager «usynlig» kippa 
for å unngå bråk
Del
På grunn av den voksende antisemittismen har en israelsk frisør laget en «magisk kippa» som er nesten usynlig.

Dermed kan menn og gutter gå uforstyrret også i land der de ellers kan bli overfalt fordi de bruker det jødiske hodeplagget .

Frisør Shalom Koresh fra byen Rehovot i Israel hadde hørt om jøder som opplevde antisemittiske overgrep i Europa. Dermed laget han en kippa, også kalt jarmulke på jiddisk, som går fullstendig i ett med en persons hår både i farge og tekstur.

Se YouTube-videoen om hvordan kippaen brukes:

 

Unngå kippa

– Folk kom til min salong og fortalte at turguider i Europa hadde bedt dem å unngå å bruke kippa når de var ute og gikk, sier Koresh til Times of Israel.

Han forteller at han fikk ideen for omlag et halvt år siden og laget en prototype som han brukte selv i frisørsalongen sin. Da ingen av kundene la merke til kippaen, skjønte han at han hadde noe på gang. Dermed startet han produksjonen av sin «magiske kippa.»

Etterspørsel

Koresh vil ikke opplyse hvor mange slike kippaer han har solgt, men sier at han har fått bestillinger fra en rekke land som Frankrike, Belgia og Kanada utenom Israel.

Kippaer laget av menneskehår koster 79 euro (650 kroner), mens andre laget av syntetisk hår koster 49 euro (400 kroner).

Det er dyrt når man vet at folk flest bruker bare rundt fem euro (40 kroner) for en vanlig kippa. Prisen på en «magisk kippa» ligger dermed på samme nivå som prisen på parykker som mange ortodokse kvinner går med.

Glimrende idé

Rabbi Smuly Yanklowitz i Phoenix, Arizona, synes den magiske kippaen er en glimrende idé for unge jøder som bor i Paris i disse dager, der frykten er stor etter angrepet mot Charlie Hebdo -magasinet og den jødiske butikken HyperCacher der fire jøder ble drept.

– Det er i alle fall bedre enn å ikke gå med noen ting på hodet, sier han til Times of Israel.

Yanklowitz sier det er i orden å ikke gå med kippa hvis det betyr at man setter sitt liv i fare. Hvis en mann likevel kan bruke kippa under vanskelige forhold, kan det bare være av det gode, mener han.

Unødvendig

For jøder som ikke opplever fare ved å bruke kippa, skulle det ikke være nødvendig å bruke en usynlig kippa.

– Et viktig aspekt ved bruken av kippa er den utadvendte symbolhandlingen. En mann i en ortodoks gruppe som går med kippa, viser at han er en praktiserende jøde. Kippaen forteller at han lever etter et bestemt levesett, sier Yanklowitz.

israel,antisemittisme,charlie hebdo,jarmulke,kippa