Pave Frans ankommer Phoenix Park hvor han holdt messe i Dublin på andre og siste dag av sitt Irland-besøk søndag. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB scanpix

Paven ber om tilgivelse for kirkens forbrytelser i Irland

Da pave Frans holdt messe for hundretusenvis av tilhørere i Dublin, ba han om tilgivelse for at katolske kirkeledere tiet om presters overgrep.

Arrangementet i Phoenix Park søndag avslutter det første pavebesøket i Irland på 39 år. Under messen fortalte paven om da han dagen i forveien møtte åtte overlevende ofre for ulike typer overgrep, inkludert barn som ble tatt fra sine ugifte mødre.

I den irske byen Tuam deltok flere hundre mennesker søndag i en demonstrasjon i forbindelse med pavebesøket. Der leste de opp navnene på anslagsvis 800 babyer og småbarn som døde på et katolskdrevet barnehjem og ble begravd i en massegrav. Barna ble mellom 1925 og 1961 forvist til hjemmet fordi mødrene deres var ugifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En stille protest i byen Tuam ble navnene på 800 barn som døde ved et katolskdrevet barnehjem, lest opp. Foto: Niall Carson/PA via AP / NTB scanpix

Under messen ba paven om tilgivelse for samtlige former for maktmisbruk fra kirkens medlemmer og alle dens institusjoner.

– Vi ber om tilgivelse for denne tiden som gikk uten at det ble vist medlidenhet for de overlevende, sa paven.

– Vi ber om tilgivelse for personene som hadde ansvaret innad i kirkehierarkiet, som ikke tok grep mot denne typen overgrep, tilføyde han.

Irske ofre for presters overgrep har under besøket uttrykt skuffelse over pavens gjentatte beklagelser og etterlyst at ordene følges av handling.

Les også
Vatikanets tidligere USA-ambassadør ber paven gå av
Les også
Overgrepene i Den romersk-katolske kirke
Les også
Overgrepsofre dypt skuffet over paven i Irland
Les også
Paven fordømmer og beklager overgrep mot barn
Les også
Mindre katolsk enn paven