USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Arkivfoto.

USA: Betydelig framgang i forhandlingene med Iran

Det er betydelig framgang i atomforhandlingene med Iran, sier en høytstående amerikansk tjenestemann. Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder iranerne lurer omverdenen og utvikler atomvåpen i skjul.

USAs utenriksminister John Kerry skal i begynnelsen av neste uke ha nye samtaler med sin iranske kollega Javad Zarif i Sveits.

– Det har helt åpenbart vært betydelig framgang i forhandlingene, uenigheten er mye mindre, men vi vet ennå ikke om vi vil være i stand til å bli enige om en god avtale. Det avhenger av iranerne, sier en høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innen juli

Partene håper å komme fram til enighet om et politisk rammeverk for en avtale om det iranske atomprogrammet innen slutten av mars, slik at en endelig avtale med alle tekniske detaljer kan foreligge innen utgangen av juni.

Noe gjennombrudd i form av en avtale i Sveits til uka ligger det ikke an til, blir det understreket.

Netanyahu-kritikk

Republikanerne i USA har i neste uke invitert Israels statsminister Benjamin Netanyahu til Kongressen, der han kommer til å gå hardt ut mot Obama-administrasjonens vilje til å forhandle med Iran om en atomavtale.

Netanyahu hevder iranerne lurer omverdenen og utvikler atomvåpen i skjul, noe landet benekter og inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) heller ikke har funnet beviser for under sine mange inspeksjoner ved iranske atomanlegg.

Beste alternativet

– De som er kritiske til en atomavtale, som statsminister Netanyahu, bør forklare oss hvilke alternativer som er bedre enn en diplomatisk tilnærming, sier den høytstående tjenestemannen i Det hvite hus.

– Uten en avtale vil vi ikke få noe innsyn i det iranske atomprogrammet. Med en avtale, vil vi få betydelig innsyn og en mye større mulighet til å oppdage eventuelle forsøk på å utvikle atomvåpen i hemmelighet, sier tjenestemannen.

Les også
Kritiserer Netanyahu for Kongress-taleNetanyahus tale
Les også
Araberne banker på Knessets dørValget i Israel
Les også
Russland tilbyr Iran nye raketter
Les også
Iran: – Ingen vits i å forlenge atomsamtaler