USAs utenriksminister John Kerry har i likhet med sin iranske motpart brukt mye krefter på å overbevise hjemmepublikummet om at atomavtalen med Iran er godt nytt. Her er Kerry under et arrangement i regi av Reuters forrige uke. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix

Iran avviser at atomavtalen vil gi USA innflytelse

Den internasjonale atomavtalen innebærer ikke at Iran åpnes opp for økonomisk eller politisk påvirkning fra USA, understreker den islamske republikkens øverste leder.

– De trodde denne avtalen – og det er ikke klart om den blir vedtatt verken i Iran eller USA – ville åpne opp Iran for deres innflytelse, sier Ali Khamenei i en melding publisert på lederens nettsted mandag.

Den konservative ayatollaen, som har siste ord i iransk politikk, har fram til nå unngått å komme med noen bastante kommentarer om avtalen som ble undertegnet i juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi sperret denne veien og kommer definitivt til å sperre den i framtiden. Vi kommer ikke til å tillate amerikansk politisk, økonomisk eller kulturell påvirkning i Iran, fastslår Khamenei.

De fleste analytikere tror muligheten er liten for at Khamenei avviser avtalen, som han ga president Hassan Rouhani politisk mandat til å framforhandle. Men Khamenei og mange andre mektige menn i det iranske prestestyret bærer fortsatt på en dyp mistro til USA, som ayatollaen fortsatt refererer til som «den store satan».

Dersom den internasjonale avtalen mellom Iran, USA og fem andre stormakter iverksettes, fjernes de strenge sanksjonene mot Iran. Dermed åpnes et marked med nesten 80 millioner innbyggere for utenlandske investeringer etter mange års isolasjon.

Les også
Israels forsvarssjef ser ikke Iran som den største trusselen
Les også
Israels president frykter strid med USA
Les også
Obama: – Israel er eneste motstander av atomavtalen