IS lokket Amer med millioner

IS tok bilforretningen hans med verdier for mer enn 20 millioner. Tre uker senere ringte de ham.

Amer Ayoob (54) er en av de mange som måtte flykte daIS angrep de kristne landsbyene på Ninivesletten i Nord-Irak for to år siden. Mange mistet alt de eide. Amer mistet mer enn de fleste.

Amerikanske biler

Han bodde i Qaraqosh, den største av de kristne landsbyene, og var en svært velstående mann. Bilforretningen hans, Al-Ayoobi, var en av de mest blomstrende virksomhetene i byen. Han solgte nye biler og reservedeler til amerikanske merker som Dodge, Chrysler, Chevrolet og Ford. Amerikanske modeller med kraftige motorer er populære i et Irak der folk gjerne har behov for å kjøre langt – og fort, og der en god bil kan bety forskjellen på liv og død når man suser gjennom golde ørkenstrøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men da IS angrep var det slutt. Vi måtte flykte i all hast og fikk ikke med oss noe, forteller han.

LES:Kristne lengter vekk, patriarken ber dem bli

Delelageret alene var verd to millioner dollar, nær 17 millioner norske kroner. I tillegg kom verdien av bygningene og syv-åtte nye biler. Inne på kontoret på verkstedet sto blant annet en safe der sønnen hans hadde lagt lønningen sin hver måned i tre år.

– Også safen med lønnen hans og 47.000 dollar som jeg selv hadde i kontanter, gikk tapt, forteller Ayoob.

Service

Amer Ayoob og familien var likevel heldigere enn de fleste. Bilforretningen hadde en mindre filial iErbil, hovedstaden i det selvstyrte, kurdiske området. Selv om de var blitt flyktninger, hadde de fremdeles noe å leve av.

LES OGSÅ:Moren slapp fri - datteren fanget av IS

Det er i denne filialen Dagen møter bilforhandleren sammen med tolk og kjentmannValley Edvard, som er fast kunde hos Al-Ayoobi, og som ikke kan få fullrost servicen han får hos Amer og brødrene Basem og Hani.

– De er de eneste som kan reparere amerikanske biler og de eneste som kan garantere meg jevnlig service, sier Valley, som selv kjører en Dodge Charger og bedyrer at han ikke kunne levd i Irak uten bil med kraftig motor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Én betingelse

Tre uker etter IS-angrepet ble Amer Ayoob oppringt av en ukjent person. Han drar frem en svart mobiltelefon fra lomma og viser frem.

– Den fremmede sa at han var på kontoret mitt, i bilforretningen i Qaraqosh. Han sa at han satt og så på alle de verdifulle delene og de nye, fine bilene. «Hva i all verden tenkte du på, som forlot alt dette?» spurte mannen i telefonen. Jeg svarte at livet var viktigere enn tingene.

– Så sa han at jeg kunne få tilbake alt sammen. Hele livsverket. Det var bare én betingelse. Jeg måtte enten betale beskyttelsesskatten jizya eller konvertere til islam, forteller Amer, som gjorde opptak av telefonsamtalen og senere gav opptaket til ­politiet.

Avviste fristelsen

Det blir stille i butikken når Amer er kommet så langt i fortellingen. Det er som om alle tenker på hva de selv ville svart, hvis de ble tilbudt over to millioner dollar. Er vi sikre på at det ikke ville fristet?

– Jeg nølte ikke et sekund. Jeg svarte tvert nei. Det var helt uaktuelt å bli muslim, sier Amer, som er født inn i en kristen familie og har trodd på Jesus hele livet.

LES MER:For sent for kristne i Irak

Gjestfritt viser han rundt i Erbil-filialen. Han peker på fotografier på veggene med motiver fra turer til USA. De viser glade mennesker og strøkne biler. Så lar han seg selv avbilde inne på verkstedet, der reservedeler er stablet fra gulv til tak: Bildører, skjermer, lykter, motorer og esker med all verdens deler.

– Gud har gitt meg en spesiell gave når det gjelder interessen for biler. Selv med bind for øynene kan jeg finne feil i en motor, sier han med et smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er ikke pengene som er motivasjonen min, sier han.

– Det som driver meg er ønsket om å tjene folket ved å reparere bilene deres. Og de fleste kundene mine er muslimer. De stoler på meg.

Korsmerket

På slutten av omvisningen drar Amer opp skjorteermet og viser korset han har tatovert på overarmen. Så kommer brødrene, Basem og Hani, og stiller seg ved siden av. Begge rekker frem armene og viser korsene de har tatovert på innsiden av håndleddet. Med slike korsmerker på huden, er det umulig å fornekte Jesus. De har mistet så mye, men har fått beholde det viktigste.

– Troen er det mest verdifulle jeg har, sier Amer Ayoob.

Reportasjeturen til Irak er støttet av stiftelsen Fritt Ord.