VANT PRIS: Trond Dokken arbeider til vanlig som klimaforsker. Mye av fritiden går med til Nymarks juniorlag for damer. Dokken har blant annet fått tildelt pris av kommunen for arbeidet sitt med fotballaget som har hele ni ulike nasjonaliteter representert i troppen.

Treneren som har fått pris for integrering

Til vanlig er han klimaforsker. På fritiden trener Trond Dokken et fotballag bestående av jenter fra hele ni ulike nasjoner.

– Jeg tenker ikke på det som integreringsarbeid, sier Dokken til Dagen.

LES: - Idretten ligger langt foran kirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ser ut over kunstgresset på Nymark ved Brann stadion. Fra avstand kan det se ut som en helt alminnelig gruppe jenter, men ikke på nært hold. Jentene som løper rundt i formasjoner på det grønnmalte teppet representerer nemlig en hel del ulike kulturer.

– Vi har for eksempel to jenter fra Eritrea på laget. Hun ene er kristen ortodoks, mens hun andre er muslim. Det handler ikke om religion her, fortsetter Dokken.

Fikk pris

I 2014 fikk bergenseren Bergen kommunes første inkluderingspris for sitt arbeid med jentelaget. Flere medier omtalte saken, deriblant Bergens Tidende og TV 2.

På det tidspunktet gikk de aller fleste jentene på samme skole. Nå er det andre tider. Jentene er spredd utover ved ulike utdanninger, og spiller nå på juniornivå. Dokken er klar på at dette har bydd på utfordringer.

– Noen snakker jo om å slutte, sier han.

– Hvorfor er det så viktig at de fortsetter å spille fotball på Nymark?

– Fordi jeg tror at de tar med seg noe herfra.

Roser ledertype

Dokken forteller at nøkkelen til at såpass mange ulike jenter har funnet veien til treningsfeltet på Nymark, er at han har vært heldig nok til å ha en ledertype på laget. Vedkommende er av eritreisk opprinnelse, og har fungert som en døråpner for andre innvandrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har også snakket med henne når det gjelder å få jentene til å fortsette med fotball, sier han.

Døråpneren er 18 år gamle Abir Amro. Hun er selv klar på at de ulike kulturene er verdifulle for fellesskapet.

– Tidligere spilte jeg på lag med bare norske jenter. Men det ble så fort seriøst. Vi er også seriøse, men her ler vi og har det kjekt samtidig, sier hun til Dagen.

Kan menighetene i de ulike kommunene få til noe av det dere har fått til her?

– Du har jo for eksempel Fridalen kirke som ligger like i nærheten. Der har de invitert innvandrere til samtaler som en del av integreringsarbeidet. Men da går som regel ikke samtalen i religion, men heller generelle ting som hvordan vi ønsker at denne byen skal se ut, sier Dokken.

DØRÅPNER: Abir Amro (18) beskrives av treneren sin som en avgjørende faktor for mangfoldet på treningsfeltet. – Vi prøver å holde snakkingen til norsk, sier hun til Dagen.

Trenger frivillige

Marianne Magnussen er diakon i Årstad og Fridalen. Hun er ansatt blant annet for å jobbe med integrering. Hun har brukt en del tid på å kartlegge hvilke behov som finnes i området rundt Årstad, og deretter kommet fram til noen nye tiltak, blant annet leksehjelp for innvandrerbarn og matlagingsgrupper der det snakkes norsk. Nå holder hun på med å kartlegge hvilke behov som finnes i området rundt Fridalen.

– Det er mange gode integreringstilbud i Bergen, men det er viktig å ha lokale tilbud i de ulike nærområdene. Vi håper på flere frivillige medarbeidere som vil være med å bygge gode integreringstiltak i Årstad og Fridalen, sier hun.

Les også
– Idretten ligger langt foran kirken10.500 bosettes
Les også
Tusener av tyskere ønsker flyktninger velkommen
Les også
Rekordpåmelding til skolevalget
Les også
Egeland ber om tre milliarder til Syria-flyktninger
Les også
Sandberg trakk seg fra debatt om flyktninger
Les også
Ungarns grensegjerde mot flyktninger ferdig