OPPFORDRER: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), ber menighetene bruke fantasien for å finne gode tiltak som kan hjelpe flyktninger med å integrere seg i det norske samfunnet.

– Bruk fantasi i møte med flyktninger

Det kan være nok med en kopp kaffe, sier Ann-Magrit Austenå i Noas.

Generalsekretæren i Norsk organisasjon for asylsøkere ( Noas) er konkret i sine råd:

– Inviter til kafé, barnesang, aktivitetsgrupper og en rekke av de arrangementene som menigheten har også ellers. Dersom det faller seg naturlig kan man til og med invitere til gudstjenesteliv, fortsetter hun og presiserer at det siste punktet sannsynligvis ikke vil være aktuelt for det aller fleste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men alt er mulig, skyter hun inn.

Kommer med tips

Onsdag skrev Dagen om teologiprofessor Hans Morten Haugen, som mener at kirken har mye å lære av idretten når det gjelder integreringsarbeid.

Etter mye om og men ble det mandag kjent at norske kommuner har vedtatt å bosette 10.500 flyktninger. Haugen var klar på at menighetene har et ansvar når det kommer til integreringen av våre nye landsmenn.

LES: – Kirken må lære av idretten

Det mener også Austenå. Listen med tips til menighetene stopper nemlig ikke der. Generalsekretæren er klar på at det individuelle og det kollektive er like bra, fordi det aller viktigste er at folk føler seg sett og møtt.

– For eksempel kan det være nok å invitere på en kopp kaffe, sier hun.

– Kontakt asylmottakene. Menighetene kan også bistå den lokale flyktningsguiden, og introdusere dem til lokalsamfunnet, legger hun til.

Utfordrer menighetene

– Hva opplever du at menighetene gjør slik det ser ut i dag?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det varierer veldig. Noen menigheter har et stort engasjement og samarbeider tett med mottak og flyktningskonsulenter. Jeg vet at noen blant annet prøver å få flyktninger med på praktisk arbeid når det arrangeres loppemarked og kafeer i kirken. Andre menigheter er mindre engasjerte, og det er heller enkeltpersoner som har tiltak, sier Austenå.

LES OGSÅ: Fotballtreneren som fikk pris for integrering

– Mange menigheter gjør mye, men i noen menigheter er det ikke organisert. Jeg utfordrer menigheter som ikke gjør noe til å tenke gjennom hva de har kapasitet til å gjøre, enten som menighet, enkeltpersoner eller som aktivitetsgrupper. Det er så mye de kan gjøre, avslutter hun.

Middag til 20 kroner

St. Petri kirke i Stavanger, eller Petrikirken på folkemunne, har i lengre tid lagt ned arbeid for hjemløse og papirløse flyktninger i oljebyen.

Kirken har også satt i gang tiltak når det kommer til integrering av innvandrere som allerede har fått opphold og er blitt bosatt i Stavanger kommune, og da spesielt i området rundt kirkebygget.

– Vi arrangerer blant annet torsdagsmiddag, der folk kan få kjøpt mat for 20 kroner. Dette tilbudet er åpent for alle, men vi ser at flere av de som kommer har utenlandsk opprinnelse, sier daglig leder Kamilla Eikeland Bergstrøm i St. Petri menighet til Dagen.

– Etter middagen er noen igjen til gudstjeneste, og det kommer også flere utenfra for å delta, sier hun videre.

Naturlig plass

Torsdagsmiddagen er et samarbeidsprosjekt mellom St. Petri, Kirkens Bymisjon og Dialogsenteret. Ifølge Bergstrøm samler tilbudet mellom 30 og 40 personer i uken, og kirken trenger på ingen måte å gå ut i gatene for å hente inn folk. De arrangerer også babysang og miniklubb, der mange innvandrermødre kommer med sine barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kirken har en naturlig plass i integreringsarbeidet, og der har vi absolutt en jobb å gjøre. Selv er vi i gang med noe, men veien er fortsatt lang. Nå kommer det flere flyktninger, og da dukker også behovet for enda flere tilbud opp, sier hun.

Les også
Asylinnvandringens paradokser
Les også
– Idretten ligger langt foran kirken10.500 bosettes
Les også
Treneren som har fått pris for integrering
Les også
Noen asylsøkere reiser frivillig hjem igjen
Les også
UDI ber Oslo kommune om hjelp til å huse flyktninger
Les også
Ingen stans i returer til Ungarn og Italia
Les også
Kommunene sier ja til å bosette over 10.000 flyktninger
Les også
Foreslår full omlegging av asylsystemet
Les også
Norge gir Hellas 50 millioner kroner i flyktningstøtte