INNVANDRING: – Moralsk er det
...
INNVANDRING: – Moralsk er det mye viktigere å hjelpe mange enn få som har økonomi til å komme seg hit, sier Sylvi Listhaug. Dagen møtte henne mens hun ennå var landbruks- og matminister. I går fikk hun ansvaret for innvandringspolitikken. Foto: Silje Rognsvåg
Listhaug: – Kirken er gjennomsyret sosialistisk
Del
Sylvi Listhaug 
tordnet mot «godhetstyranniet». Nå får hun 
ansvar for innvandring og integrering i regjeringen.

Les også: Listhaug terger på seg kirketopper

Svartkledd og med et solid gullkors i halsgropen, ønsker en smilende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug velkommen på sitt store kontor i regjeringskvartalet.

Dagen møter henne mens spekulasjonene om at hun er tiltenkt en tyngre posisjon i regjeringen pågår. I går ble det klart at hun overtar ansvaret for innvandrings- og integreringspolitikken i en nyopprettet stilling i Justisdepartementet. Dermed fester Fremskrittspartiet grepet om innvandringsfeltet .

Listhaug har vært en markant landsbruksminister. Kommentator Michael Brøndbo i Nationen omtaler henne som «halvt politiker, halvt dampveivals».

«Godhetstyranni»

I høst rant det over for Listhaug da biskopene i Den norske kirke engasjerte seg i asyldebatten. «Godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare», sa hun og truet med å melde seg ut av folkekirken fordi den ble for politisk engasjert.

– Med «godhetstyranniet» - er det de kristne verdiene nestekjærlighet og omsorg du tenker på da?

– Nei, jeg tenker på at man stempler folk som mener at vi må tenke litt lenger, som fæle folk.

Hun mener asyldebatten handler om hvilket samfunn Norge skal være i framtida, og frykter for velferdsordningene og de store kostnadene ved å hjelpe folk i Norge, i stedet for å hjelpe folk i de mye omtalte nærområdene.

– Til syvende og sist er det viktig å bruke pengene der nede, og sikre at familier som nå sitter der uten håp, får det, og at ungene får skolegang, nok mat, en anstendig plass å bo. Moralsk er det mye viktigere å hjelpe mange enn få som har økonomi til å komme seg hit.

Siste nytt torsdag ettermiddag:

 

 

Konservative kristne

Tidligere i år kom boken «Guds lobby» der forfatter Ingrid Vik advarer mot at kristne konservative miljø begynner å få mer makt og innflytelse i det norske samfunnet.

Listhaug synes det derimot er bra med sterke konservative miljøer. Den norske kirke betegner hun som «gjennomsyret sosialistisk».

– Det gjenspeiler sakene de er opptatt av. Når kirken begynner å blande seg ensidig inn i oljeleting i Lofoten, tenker jeg at man har gått altfor langt. Det gjør ingenting om de konservative kreftene får mer å si, sier statsråden bestemt.

Ekstrem islam

Etter utspillet om «godhetstyranniet» har Listhaug fått mange støttemeldinger og samtaler med folk som er bekymret for fremtiden og for Norge, også kristne.

– Noen kan være redd for at landet skal bli «overtatt av muslimer» og ikke være kristent lenger. Er det en velbegrunnet frykt?

– Det er all grunn til å være bekymret for ekstrem islam , men det er samtidig viktig å ikke skjære alle muslimer over én kam. De aller fleste gjør ikke en flue fortred og har ikke ekstreme holdninger.

– Noen er redd for at landet ikke lenger skal være kristent, men det er ikke heller den indre sekulariseringen som er problemet, ved at nordmenn går sjelden til gudstjeneste , leser mindre i Bibelen og ber mindre?

– I Norge ser kanskje ikke folk behovet for noe å tro på fordi vi har det så godt i hverdagen. I tillegg har ikke kirken greid å fenge nye generasjoner til å gå dit. Gjennom Arbeiderparti -styret har det blitt en utvikling der staten er det viktigste fellesskapet. At staten har tatt større plass i livet, har kanskje ført til at andre ting har fått mindre plass.

– At staten har skjøvet ut religion ?

– Ja. En del kontroversielle biskoper har blitt utnevnt og kirka er blitt mer politisk aktiv. Mange vil si at kirka er mer opptatt av politikk enn religion. De som hyller dette er gjerne folk som ikke er religiøse eller kristne. Hvorfor skal de da være opptatt av kirka?

Den siste måneden har hun turnert i flere kristne medier, og stilte i vår opp som en av hovedtalerne på Oslo Symposium i regi av Kristenfolket, Norge Idag og den Internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem (ICEJ).

Det har ført til at hun har fått kritikk for å «legitimere» Visjon Norge og Oslo Symposium.

– Det blåser jeg en lang marsj i. Jeg mener det er bra at det fins alternative kanaler som er litt utenfor det alle andre holder på med. Jeg svarer jo også Klassekampen, en kommunistisk avis, når jeg blir spurt, sier Listhaug.

– Er du Frps nye kristen-ansikt etter Carl I. Hagen , som i sin tid appellerte til kristenkonservative?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg har vært aktiv i disse mediene i mange år, men hadde en pause da jeg ikke var politiker.

Hun er bekymret for flørtingen mellom KrF og Arbeiderpartiet .

– Ap har stått i bresjen for å redusere familiens rolle, at staten fyller en stadig større del av vår hverdag, og at barn skal i barnehagen. Vi står for det motsatte, for mer frihet til enkeltmennesker. Familien må fungere, ellers blir det problemer.

Oslofolk er mest positive til islam  

Fjøset

Odelsjenta fra Ørskog på Sunnmøre ser fram til juleferie og julero, selv om det i år blir i Oslo, og ikke hjemme på gården. Hjemme på Ørskog er det sjelden familien får tid til julegudstjenesten kl 16.00 på julaften, fordi jobbing i fjøset styrer når de kan spise.

– Hva betyr julebudskapet for deg?

– Det er viktig at barna lærer at vi ikke feirer jul bare for å få julegaver, men for å feire at Jesus ble født og historien bak det. Vi pleier å lese juleevangeliet før vi spiser middag.

Aftenbønn

Selv er hun vokst opp med religiøse slektninger på alle kanter, og særlig farmorens tro har gjort dypt inntrykk. Det er ikke så ofte hun får tid til å gå i kirken. Troen tar hun med seg i dagliglivet og bønnelivet består av aftenbønn med barna hver kveld.

– Hva får troen å si i hverdagen?

– Jeg har en innstilling om at alt skjer av en grunn. Når jeg ser tilbake på livet mitt og valgene jeg har tatt, viser det seg at det jeg den gang følte var feil, viste seg å være riktig.

– Én ting er Jesusbarnet i krybben, en annen ting er Jesus på korset. Regner du Jesus som din frelser?

– Ja, absolutt, jeg regner meg selv for å være kristen , og ser på han som den gode kraften i verden.

Hun er opptatt av å ta vare på både kristendommen og de kristne tradisjonene.

– I skolen er kristendommen litt fjernet, dessverre, etter som årene har gått. Vi har fått mange nye landsmenn som har en annen tro, og jeg er veldig kritisk til at vi automatisk skal fortrenge det som har vært vår kultur og våre tradisjoner i mange år på den måten som er gjort. Da må vi som foreldre selv ta større ansvar for å lære ungene våre, selv om de får litt kunnskap på skolen.

Les også: 

Landbruks- og matdepartementet,frp,innvandring,integrering,sylvi listhaug