«Fjordman» vil nekte muslimer adgang til Europa

Peder Are Nøstvold 
Jensen, bedre kjent som «Fjordman», 
vil sette menneskerettighetene til side og frata muslimer rett til å søke asyl i Europa.

Nå kommer den omstridte bloggeren med boken «Vitne til vanvidd» etterstipendet han fikk fra Fritt Ord i 2013.

Dagen møter Nøstvold Jensen til intervju i Oslo sentrum, hvor han er på besøk noen få dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Hadia Tajik støtter Fritt Ord-stipend til Fjordman

Den høye sunnmøringen i mørkerød skjorte og svart frakk møter oss med et fast håndtrykk. Dialekten røper ikke at han har bodd borte fra hjembyen Ålesund i en årrekke.

Før intervjuet starter, legger han en båndopptaker på bordet mellom oss for selv å ha opptak av alt som blir sagt.

Det er første gang han stiller til et utfyllende intervju med norsk presse siden han forlot landet i august 2011.

Da hadde det gått 13 dager siden terroristen Anders Behring Breivik drepte 77 og publiserte et såkalt «manifest» hvor Nøstvold Jensens tekster var utførlig sitert.

Han hadde meldt seg selv for politiet, vært i avhør, leiligheten hans var ransaket og han hadde stått frem i VG med bilde og bekreftet at han var bloggeren «Fjordman».

Siden den 5. august 2011 har Jensen bodd utenlands uten at han vil utdype hvor han bor.

Fikk stipend

For to år siden vakte det kraftig debatt da det ble kjent at han fikk 75.000 kroner i stipend fra Fritt Ord for å skrive bok. Nå kommer den ut på det danske forlaget Trykkefrihedselskabets Bibliotek. Han oppgir at norske forlag ikke ville trykke boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor kommer du med bok?

– Det er publisert så mye om meg. Folk bør også høre min versjon.

I forordet til boken skriver Nøstvold Jensen at det er sannsynlig at noen av hans kritikere at han skal være en angrende synder.

«Hvis jeg angrer og sier at jeg dypt og inderlig beklager å ha skrevet islamofobiske tekster, så kanskje jeg blir tilgitt. Enkelte av de som leser denne boka forventer trolig at jeg skal gjøre dette. Det vil de ikke finne», skriver han.

Nøstvold Jensen fastholder sin kritikk av det multikulturelle samfunnet.

 «Jeg søker å vise at problemer knyttet til islamisering og masseinnvandring er reelle og eksisterer uavhengig av Breiviks ugjerninger», skriver han i boken.

Helt siden terrorangrepet har han distansert seg fra Behring Breiviks handlinger. Nøstvold Jensen mener manifestet har to adskilte deler:

Det første er en samling tekster som andre har skrevet. Den andre har Breivik skrevet selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den første delen beviser bare at Breivik hadde adgang til internett. Det andre står Breivik selv bak, og dette er markant annerledes i stil og språkføring.

Gjenkjente tekster

Da bomben gikk av, satt Nøstvold Jensen i sin leide leilighet på Ekeberg i Oslo. Selv med vinduene lukket, hørte han drønnet fra bomben i regjeringskvartalet nede i byen og trodde det var et lynnedslag.

– Jeg fikk melding om at det var eksplosjon i sentrum og begynte å blogge. Jeg gikk fort ut fra at det var et islamsk angrep. Husk at det hadde vært det i Stockholm like før. Det var jo feil.

Så begynte det å komme inn rapporter om skyting på AUFs sommerleir på Utøya.

Utover kvelden ble det publisert bilder av Behring Breivik. Nøstvold Jensen hadde aldri sett ham før. Så ble navnet offentliggjort. Det sa heller ikke Nøstvold Jensen noe.

– Det begynte å sirkulere rykter om et manifest der han hadde sitert folk jeg kjente og meg.

Nøstvold Jensen gjenkjente tekster som Behring Breivik hadde skrevet og som ble publisert på nett. Det gikk opp som ham at mannen som hadde drept 77 var den samme som han hadde fått e-post fra og avvist som uinteressant.

– Jeg husker ikke alt. Jeg har en slags blackout. Jeg tror jeg gikk inn i en slags sjokktilstand. Jeg sov ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjokkert

– Hva var du sjokkert over?

– Det var et ganske voldsomt press. 22. juli var jeg en helt vanlig person som satt og spiste lunsj. Dagen etter var jeg jaget av internasjonal presse og politi.

– Ble du også sjokkert over rollen du hadde spilt i hans univers?

– Det er ikke til å unngå. Folk vil at jeg skal føle skyld. Det har jeg ikke gjort, men man får jo et sjokk. Så tror jeg det var 25. juli jeg begynte å tenke rasjonelt, hvordan jeg skal forholde meg til dette.

Han valgte å melde seg selv til politiet, for han innså at han før eller senere ville bli funnet. Stakk han av, ville han se skyldig ut, mente han.

Først oppsøkte han PSTs hovedkontor, presenterte seg som «Peder Jensen» og bad om å få snakke med en saksbehandler. De gjenkjente ham ikke og bad ham sende en e-post.

Han gjorde det, og fikk svar fra Manglerud politistasjon i Oslo.

Overnattet i kloster

Nøstvold Jensen var til avhør på politistasjonen 4. august, 12 dager etter terrorangrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme dag gjorde han et intervju med VG der han bekreftet at han var Fjordman. Han ville uansett bli funnet av pressen, så det var best å ta regien selv, mente han, og avtalte via advokat å møte avisen.

Planen var å forlate landet samme kveld, men lange avhør gjorde at han måtte overnatte i Oslo. Den overnattingen skjedde hos nonnene på Sta. Katarinahjemmet på Majorstua. Der hadde han også samtale med nå avdøde presten Arnfinn Haram.

Dagen etter hadde VGs framside oppslaget:

«Massemorderens forbilde står frem i VG: - Jeg er «Fjordman»

I VG-intervjuet tar han avstand fra terroren som har rystet Norge og sier at han aldri direkte har oppfordret til vold.

På spørsmål om hva han mener om den flerkulturelle situasjonen i Norge, svarer han at «Det eneste prinsippet i multikulturalismen er at alle skal få beholde sin kultur, utenom innfødte nordmenn». Han vil også ha slutt på det han kaller «masseinnvandringen av muslimer».

Han gjør det klart at han vil slutte å blogge som Fjordman og vil gå under jorden.

Kastet mobilen

Samme dag tar han på seg caps og mørke solbriller, setter seg inn i bilen til en kamerat og kjører ut av landet. På mobilen tikker det inn støttemeldinger, hatmeldinger, og forespørsler fra NRK Dagsrevyen og Reuters og andre medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når de kommer til svenskegrensa, kaster han mobilen på sjøen.

– Det var mitt farvel med mitt tidligere liv.

– I hvilken grad forelå det konkrete trusler mot deg?

– Jeg oppfattet i alle fall situasjonen som veldig truende. Ikke bare jeg. Til og med Hege Storhaug advarte mot en lynsjemobb mot meg.

– Anmeldte du noen trusler til politiet?

– Nei.

– Hvorfor ikke, hvis du opplevde at du var truet?

– Jeg tenkte kort og godt på å forlate Norge. Jeg regnet med at slik medietrykket var, ville det fortsette i uker og måneder fremover og at det ikke ville vært mulig å være i Norge.

Etter en sykmeldingspause begynte han igjen å blogge. Fire år senere mener han tiden er inne for å fortelle sin historie i en bok.

– Jeg kan nå bli behandlet som en kontroversiell person, men som et faktisk menneske.

Advarer mot muslimer

Han har ikke endret meninger de siste årene. Hans fremste anliggende er å advare mot masseinnvandring til Vest-Europa fra Afrika og Midtøsten, særlig fra muslimer.

– Grunnen til at Breivik var alene på Utøya, er jo at hvis han hadde spurt andre i Norge: Har du lyst å skyte 15 år gamle jenter i hodet, hadde han ikke funnet noen. Det var ingen flokk bak ham. Til gjengjeld, etter massakren på Charlie Hebdo, så jeg meningsmålinger på at 20 prosent av muslimene i Nato-landet Tyrkia synes at Charlie Hebdo-staben fikk som fortjent. En av fem. Det er en flokk.

Det var det Ankara-baserte meningsmålingsinstituttet MetrePOLL Strategic and Social Research Center som i januar offentliggjorde en undersøkelse hvor 20 prosent av tyrkerne mener at tegnerne i det franske satirebladet fikk som fortjent. 56 prosent svarte at Charlie Hebdo fornærmet profeten Mohammad, men det var galt å drepe.

Vil droppe asylrett

– Nå kommer det mange asylsøkere til landet. De vil få sin asylsøknad behandlet. De som ikke får den innvilget, må ut igjen. Det er en rettighet man har å søke asyl?

– Jeg mener at FNs flyktningkonvensjon skal sies opp med umiddelbar virkning av alle vestlige land.

– Det er en menneskerettighet å søke asyl?

– Det er ikke en menneskerettighet at vi skal begå nasjonalt selvmord. Det er det vi gjør nå. FNs flyktningkonvensjon ble utarbeidet etter andre verdenskrig. Den er håpløst utdatert.

– Mener du at det ikke spiller noen rolle hva folk er på flukt fra?

– I alle fall skal vi ha veldig få. Fra den islamske verden vil jeg i utgangspunktet nesten ikke ha noen.

– Vi må suspendere all muslimsk innvandring fra den islamske verden og Midtøsten til alle vestlige land. Punktum. Det inkluderer å si opp FNs flyktningkonvensjon og dagens asylinstitutt. Det inkluderer å stoppe all familiegjenforening. Punktum. Det er en sikkerhetstrussel. Det ser vi hver dag.

På spørsmål om han med det mener muslimer bør deporteres fra Europa, svarer han at han ikke vet hva som vil skje fremover og at han ikke har alle løsninger.

Til muslimske land

– Hvor skal folk fra Syria flykte?

– Til Tyrkia, for eksempel. Saudi-Arabia kan godt ta imot noen. De har penger. Kuwait har penger. Hvis muslimer har problemer, er det mange land med muslimsk flertallsbefolkning de kan flytte til. Vi kan ikke ødelegge våre land med å importere de store problemene.

– Hvis de ikke er trygge i de landene, hvorfor skal de ikke få komme hit?

– Fordi vi er ikke trygge i våre land lenger. Se på hva som har skjedd Paris og Brussel.

– Når du sier det, legger du en kollektiv skyld på alle muslimer?

– Nei, jeg sier at det er en kollektiv skyld i islamsk kultur som vi automatisk vil importere.

– Hvorfor kan ikke løsningen være å oppgradere politiet og PST og det kontrollsystemet de må gjennom når de kommer hit?

– Fordi problemene er for store til at politiet kan håndtere dem.

Han er ikke bekymret for at han krenker grunnleggende menneskerettigheter for ikke-voldelige muslimer på flukt.

– Jeg ser på hva som er bra for min nasjon på lang sikt. Menneskerettigheter er fint, men det er sekundært.

– De er på flukt. Har vi da ikke en forpliktelse til å ...

– ...ta dem til Norge? Nei, det har vi ikke.

Vil diskriminere

– Men du forlot selv Norge fordi du opplevde at du var truet?

– Ja, men det er et privilegium å reise til et annet land.

– Hvorfor skal ikke de ha det samme privilegiet?

– Det kan du si. Jeg mener at islamsk kultur skal forskjellsbehandles, fordi den er forskjellig, kort og godt. De representerer helt andre trusler.

– Du diskriminerer på grunnlag av religion?

– Hva er galt med å diskriminere? Du har et immunforsvar for at det skal «diskriminere» ting som kan gjøre deg syk. Hvis du ikke har det immunforsvaret, dør du.

– Hvor stor del av Norges befolkning tror du støtter deg i disse tankene du har gjort rede for med stengte grenser, oppsigelse av flyktningkonvensjonen og bevisst særbehandling av personer med muslimsk bakgrunn?

– Jeg har ingen forutsetning for å oppgi prosentandel, men jeg er sikker på at den øker.

Østvold Jensen er kritisk til norsk presses behandling av ham og til journalister.

– Hvorfor lar du deg intervjue nå?

– Jeg har et ambivalent forhold til media og har ikke ønsket oppmerksomhet. Men jeg har et budskap jeg ønsker å få ut, og da må jeg forholde meg til kanaler hvor jeg kan få ut budskapet. Det virker ikke troverdig å gi ut bok uten å møte noen journalister.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.