SVs Kari Elisabeth Kaski vil a
...
SVs Kari Elisabeth Kaski vil avskaffe ordningen med abortnemnder og isteden utvide tidsrammen for selvbestemt abort. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SV vil avskaffe ordningen med abortnemnd
Del
SVs Kari Elisabeth Kaski mener ordningen med abortnemnder for svangerskapsavbrudd etter tolvte uke bør avskaffes.

I dag er det selvbestemt abort fram til uke tolv. Etter tolvte uke skal en nemnd vurdere om det er et godt nok grunnlag for å innvilge abort. SV ønsker å fjerne ordningen og utvide tidsrammen for selvbestemt abort, skriver Klassekampen.

– SV tar til orde for å avskaffe nemndene og erstatte dem med en annen ordning etter uke 16, sier Kari Elisabeth Kaski .

Arbeiderpartiet mener på sin side at det er viktigere å forbedre systemet og prioritere medisinske tiltak som kan avdekke alvorlige sykdommer tidligere i svangerskapet.

I 2013 viste en rapport at det var store ulikheter i saksbehandlingen i de forskjellige abortnemndene. I sommer har regjeringen hatt et forslag om å redusere antallet nemnder ute på høring. Det ble da anbefalt å redusere antall abortnemnder for å sikre likebehandling.

Høyre mener en slik reduksjon i antall nemnder er rett vei å gå, mens flere organisasjoner er kritiske. Daglig leder Maria Røsok i Sex og samfunn mener for eksempel at dette vil svekke kvinners abortrett.