Fagbevegelsen tar felles grep for å snu medlemsfrafallet

LO, Unio, YS og Akademikerne slår seg for første gang sammen for å styrke arbeidet i landets fagforeninger.

Fram til starten av 90-tallet steg andelen av yrkesaktive i Norge som er medlem i en fagforening. Så begynte den å falle og var under 50 prosent i 2008.

– Vi er alle enige om at en sterk fagbevegelse er viktig for en god samfunnsutvikling, sier Unio-leder Ragnhild Lied tilKlassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fire organisasjonene har laget en styringsgruppe og en arbeidsgruppe for prosjektet. Første skritt blir å analysere årsakene til nedgangen. De vil deretter settes inn felles tiltak på tre felt – hva de selv kan gjøre, hva slags politiske tiltak som kan settes i verk og hva slags informasjonstiltak som trengs.

– Det er behov for et mye sterkere fokus fra grunnskolen og opp. Man lærer ikke om hovedavtalen på grunnskolen, ungdomsskolen eller videregående, påpeker LO-lederHans-Christian Gabrielsen.

Lied legger til at det ikke blir så mye bedre senere i utdannelsesløpet.

– Etter- og videreutdanning for ledere har vi en stor utfordring med. De er ofte preget av amerikansk ledelsesideologi, langt fra vårt arbeidsliv. Her må vi snakke med fagmiljøene og jobbe med læreplanene, sier hun.