Statsminister Erna Solberg (H) besøkte onsdag morgen Sørøst-Asias største moské, Istiqla- moskeen i Jakarta. Der møtte hun ledere fra muslimske og kristne trossamfunn og diskuterte blant annet dødsstraff og fremmedkrigere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Solberg mener Norge kan lære av Indonesias sameksistens

Norge har noe å lære av Indonesias religiøse grupper, som tross enkelte uroligheter, lever i fred med hverandre, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Landets religiøse ledere ser at dette landet er avhengig av at man ikke spiller på religion mellom etniske grupper, men tvert imot bygger broen over, sier hun til NTB etter å ha besøkt Sørøst-Asias største moské, Istiqlal, i Indonesias hovedstad Jakarta onsdag.

Solberg mener Norge kan lære av Indonesia, som er verdens største muslimske land. Kristne utgjør om lag 10 prosent av befolkningen, mens et fåtall er hinduer og buddhister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Moderate

– Det å respektere at store deler av verdens muslimske befolkning faktisk tror på en moderat form for islam, er viktig å understreke. Det er mulig å respektere at noen andre tror på noe annet enn det du selv gjør. Da må vi tenke over hvordan vi bygger de gode broene i vårt samfunn, sier hun.

Norge må klare å formidle budskapet til ungdommer som ikke føler seg til pass i det norske samfunnet, mener Solberg.

– Det er viktig at de ser at det går an å være moderat muslim og være ordentlig og god muslim og ikke ende opp med et ønske om å kappe hodet av noen i Irak, sier statsministeren.

Respekt

Solberg ble vist rundt i Istiqlal-moskeen av leder i Indonesias interreligiøse råd, Mochamad Iqbal Sullam. Han er også nestleder i landets største muslimske organisasjon, som har over 60 millioner medlemmer.

– Samfunnet her skal føle at det ikke er noen gap mellom dem som folk, sier han til NTB.

Sullam erkjenner at landet også har utfordringer med religiøse konflikter. Han mener det er viktig å jobbe med gjensidig respekt for å kunne leve sammen i fred.

– Her feirer vi muslimske, kristne, hinduistiske og buddhistiske helligdager, selv om noen av religionene er små, sier Sullam.

Statsminister Solberg trekker fram bevisstheten til landets religiøse ledere som noe av det mest interessante i samtalene hun har hatt med dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et land som har hatt terrorhandlinger, som har hatt terrorister, men de har kanskje klart å møte det tydelig tilbake, sier Solberg.

Les også
Solberg: – Indonesia har en viktig global rolle
Les også
Amnesty ber Solberg ta opp dødsstraff i IndonesiaFakta om Indonesia
Les også
Religiøst portforbud på Bali - stillhet i ferieparadiset
Les også
Neste stopp: IndonesiaSlik blir du utsending