STOLT: Dagen-redaktør Vebjørn
...
STOLT: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk overrekker Hedersprisen til Karin Haugnes. Hun driver gratiskafeen Rasteplassen i Grimstad Misjonskirke. Foto: Silje Rognsvåg
Her får hun Dagens hederpris 2015
Del
Karin Haugnes fra Grimstad er tidenes første vinner av Dagens hederspris.

Vær med og stem på din favoritt til Dagens hederpris 2015!
– Det er veldig stas og veldig koselig, men også litt vanskelig fordi det er så veldig mange som gjør en god jobb, sier Karin Haugnes (53).

Det er første gang Dagen deler ut Hedersprisen til en ildsjel på den kristne grasrota i Norge.

Karin Haugnes ble nominert for sitt langvarige engasjement i menighetslivet i Grimstad Misjonskirke. I 40 år har hun vært speiderleder og nå er hun primus motor for gratiskafeen Rasteplassen.

Hjelper de som sliter

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at Karin Haugnes er en verdig vinner.

– Hun er en typisk representant for veldig mange som virkelig tar på seg ansvar i Kristen-Norge på grunnplanet. De har ofte mange jern i ilden og bruker sin fritid og ressurser til å gjøre noe godt for sine medmennesker, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Rasteplassen er Grimstad Misjonskirkes kafé og matutdeling for de som trenger det, som rusavhengige, folk som sliter økonomisk eller er ensomme. Rundt 50-70 personer er innom hver tirsdag.

Arbeidet ble startet som et matutdelingsprogram av IOGT-prosjektet «Sammen for nøden», før det ble utvidet til gratis kafé.

Haugnes var da med i driften, men fikk hovedansvaret for ett år siden da misjonskirka overtok hele kafeen.

Drifter kafeen

STOLT: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk overrekker Hedersprisen til Karin Haugnes. Hun driver gratiskafeen Rasteplassen i Grimstad Misjonskirke. Foto: Silje Rognsvåg
Nå er det mange som bidrar som frivillige. Mandager henter de bakervarer fra to lokale bakerier og overskuddsvarer fra en rekke butikker. I tillegg gir folk klær og møbler som vanskeligstilte kan få.

– De frivillige lager mat, gjerne pizza, gryteretter og annen varmmat, og baker kaker, som de serverer på tirsdagen, forteller ungdomspastor Odd Arild Berge.

Hver uke må de frivillige også gjøre klart alt som skal til mandager i misjonskirka, og rydde det tilbake tirsdager. Kafeen har også skapt engasjement utenfor menigheten.

God idé

Haugnes synes det var mer enn nok å bli nominert til Hedersprisen.

– Allerede da jeg ble foreslått følte jeg at jeg hadde vunnet litt, så da var jeg fornøyd, smiler hun.

Haugnes lover at de 10.000 kronene i prispenger skal brukes godt.– De skal vi bruke til noe som gagner alle. Det gleder vi oss til, sier hun.

Prisvinneren synes at det er en god idé med en hederspris for den kristne grasrota.

– Det er mange frivillige som gjør veldig mye uten at det blir lagt merke til, sier Haugnes.

Fortjent heder

Det var ungdomspastor Odd Arild Berge i Grimstad Misjonskirke som nominerte Haugnes til Dagens Hederspris.

– Jeg så at Dagen skulle arrangere prisutdeling, og den første jeg tenkte på var Karin. Jeg ser hvilken innsats hun legger ned hver uke og hver dag. Hun fortjener all den heder hun kan få, sier Berge.

I nominasjonen forteller han også at Haugnes lille julaften stod i spissen for et gjestebud og matutdeling med gaver til alle. I tillegg hadde hun hovedansvaret for julefeiring på julaften i regi av kommunen.

Bety noe for byen

– Karin er i kirka nesten like mye som hun jobber på fulltid. Hun er en frivillig del av staben i menigheten og vet hvor alt er i bygget. Karin er med og dekorerer til gudstjenester og større arrangementer, og har fingrene med i veldig mye, sier Berge.

– Hva betyr Rasteplassen for menigheten?

– Veldig mye, særlig det siste året etter at det ble menighetens arbeid har mange blitt med som frivillige der. Kafeen gjør mye for vårt ansikt utad. Vi har godt av å ikke bare tenke på oss selv, men virkelig bety noe for byen vår.

Godt omdømme

Og arbeidet blir lagt merke til. Ordføreren skal ha nevnt Haugnes og andre i misjonskirka ved navn i de to siste 17. mai-talene han har holdt.

– Karin ble også invitert til Venstres gruppemøte for å snakke om nøden og fattigdommen hun ser i byen vår. Det betyr også noe for menighetens omdømme at vi blir kjent for å gjøre noe godt og bety noe for andre, sier Berge.

I fjor sommer fikk Haugnes Ung-prisen fra Misjonsforbundet for sitt engasjement i speideren, der hun fortsatt er litt involvert.