ENGASJERT: Fader Christoforos
...
ENGASJERT: Fader Christoforos Schuff (midten) mottok ikkevoldsprisen for sitt sterke engasjement, særlig for flyktninger og fattige. Her sammen med kona Hildegunn Marie Tønnessen Schuff og Bernt Aardal fra nominasjonskomiteen. Ingunn Marie Ruud, KPK Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
Roses for modige meninger
Del
Fader Christoforos Schuff tror nesten ikke det finnes onde mennesker. Han mener vi har et kall til å elske og se Gud i alle mennesker, også våre terrorister.

Fader Christoforos Schuff fikk utdelt Ikkevoldsprisen 2017 foran elever og andre prominente gjester på Holtekilen Folkehøgskole mandag kveld.

– Fader Christoforos fremmer gjennom sitt arbeid idealer som har preget Martin Luther Kings liv og virke, sa nominasjonskomiteens Bernt Aardal . Han er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo .

– Jeg ble veldig overrasket over å få denne prisen og kan egentlig ikke se at jeg har gjort meg skyld i å få den. Det er tusenvis av andre som jobber med flyktninger og fattige hver eneste dag som ikke er like synlige, sa Schuff da han takket for prisen som består av et kunstverk malt av Wenche May Vaagsnes og 10.000 kroner.

LES: Sogneprest mottok Ikkevoldsprisen 2016

Bak utdelingen og markeringen står Norges kristne råd , Holtekilen folkehøgskole og Det Norske Baptistsamfunn .

– Det er viktig å rette oppmerksomheten mot et ansvar vi har som troende: å være der for våre medmennesker, fortsatte prisvinneren.

Prisen ble utdelt i forbindelse med King-dagen og markeringen av Martin Luther King Jr's ikkevoldelige forsoningsarbeid.

Flyktning-engasjement

Christoforos Schuff mottar Ikkevoldsprisen 2017 for sine uredde og modige meningsytringer og sitt engasjement over tid i flyktningkrisen, særlig gjennom arbeidet han har stått i over flere år i Lesvos i Hellas .

Han har blant annet oppholdt seg i lengre perioder i Lesvos de siste 15 årene og gjennomførte sin mastergrad ved universitetet i Thessaloniki i tidsrommet 2006 - 2009.

Presten, musikeren, kunstneren og småbrukeren fikk også ros for sin bruk av ikkevoldelige demonstrasjoner, hans uredde og modige meningsytringer og hans tydelige stemme for romfolk i Norge.

– Hans liv og engasjement vises i både ord og gjerning, til inspirasjon for andre, sa Aardal i begrunnelsen fra nominasjonskomiteen.

LES OGSÅ: Norsk prest møtte FNs generalsekretær

Schuff, som opprinnelig er fra California, har bodd i Norge siden 2000 og er bosatt på Greipstad i Songdalen. Han er gift med Hildegunn Marie Tønnessen Schuff og har tre barn.

Nettopp ektefellens innsats var noe han fremhevet i takketalen sin.

– Det gjelder både meg og svært mange andre av de frivillige i Hellas. Uten dem hadde vi ikke klart å gjøre denne jobben, sier Schuff.

Et kall fra Gud

Schuff var i takketalen opptatt av å poengtere at det engasjementet han har for flyktninger og fattige er noe alle kristne er kalt til av Gud.

– Vi har alle et ansvar. Det er en hellig oppgave vi har fått av Gud selv å vise Hans kjærlighet til verden med ord, men aller helst i handling, sier han.

LES MER: Prest er dømt til å betale 11.000 kroner

Den ortodokse presten var opptatt av at vår neste også inkluderer terrorister.

– Det er vår jobb å omvende dem gjennom Guds kjærlighet. Ikke å overbevise dem med våre ord, men å øse ut over dem Guds kjærlighet, også våre fiender. Om det så er Anders Behring Breivik så må vi elske ham, sier Schuff.

Arven etter King jr.

Martin Luther King Jr. Day har vært markert i USA siden midten av 1980-tallet og på Holtekilen Folkehøgskole de siste 12 årene. Dagen markeres på den tredje mandagen i januar, nært opp til Kings fødselsdag 15. januar.

– For oss begynte dette engasjementet da Martin Luther King Jr. selv besøkte Holtekilen i 1964, forteller rektor ved Holtekilen FHS, Niels Fredrik Skarre.

LES OGSÅ: Changemaker mottar den første Ikkevoldsprisen

Holtekilen eies av Det Norske Baptistsamfunn og siden King selv var baptist, avla han et besøk her da han var i Oslo for å motta Nobels fredspris .

– Det er et ønske om en fredeligere verden som gjør at vi feirer King-dagen og har satset på en ikkevoldspris. Det setter fokus på ikke-vold som et redskap for å skape fred, sa generalsekretær i baptistsamfunnet Terje Aadne .

Det er i år tredje gang Ikkevoldsprisen deles ut i Norge. Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker og sokneprest Ivar Flaten er tidligere mottakere av prisen.