Preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke presenterte torsdag et forslag fra Bispemøtet om å få homofil vielse opp på Kirkemøtet neste vår. Det førte til oppvask i Bispemøtet fredag.

Homoforslag førte til oppvask i Bispemøtet

Preses Helga Haugland Byfuglien gikk lenger enn Bispemøtet ble enig om da hun presenterte vedtaket som ble gjort i saken om homofil vigsel.

Torsdag kveld kom en overraskende nyhet om at Kirkerådet vedtok å sette opp spørsmålet om homofil vielse på Kirkemøtets dagsorden allerede til våren.

Vedtaket ble gjort mot én stemme fra Egil Morland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var Bispemøtet som hadde benyttet seg av forslagsretten sin og preses Helga Haugland Byfuglien presenterte forslaget for Kirkemøtet, som denne uken er samlet i Bodø.

– Vi er opptatt av at kirken må stå samlet på tross av ulike syn i dette spørsmålet. Derfor er det viktig å kunne behandle denne saken til neste år, sier biskop Helga Haugland Byfuglien i en pressemelding fra Den norske kirke.

På Kirkerådets møte i Bodø skal hun ifølge Vårt Land ha sagt:

– Konklusjonen er at det åpnes for arbeid som gjør at likekjønnede par kan gifte seg i kirken.

Det var denne uttalelsen som skapte reaksjoner blant andre biskoper.

Dagen er kjent med at uttalelsene fra Byfuglien førte til uro og en rekke spørsmål blant flere kirketopper.

I samtaler

Fredag formiddag var Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i samtaler med preses Byfuglien.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug. Foto: Magnar Børnes

Han ønsker ikke å uttale seg om innholdet i denne samtalen og viser til at de har avtalt at Byfuglien skal uttale seg om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Byfuglien bekrefter overfor Dagen at det var hennes uttalelser som er gjengitt i Vårt Land som har skapt behov for oppklaringssamtaler.

– Det fremstår som om dette var min konklusjon. Det fremstår også som vi forskutterer et vedtak. Det gjør vi ikke. Vi vil ikke forskuttere et arbeid som skal gjøres frem mot Kirkemøtet, sier Byfuglien.

Vil være i forkant

Bispemøtet vedtok i et ekstraordinært møte mandag at de ber om at det forberedes en sak om likekjønnet vigsel til behandling på Kirkemøtet neste år.

Samme dag pågikk årets kirkevalg etter en valgkamp med tydelige fronter mellom de som er for og mot at kirken skal vie homofile.

Nordhaug sier til Dagen at Bispemøtet så at det nye kirkemøtet vil være polarisert og delt i synet på homofil vielse.

– Jeg tror alle i Kirkemøtet vil sitte med en mer eller mindre sterk overbevisning i denne saken. I denne situasjonen vil Bispemøtet ta ansvar for enheten i kirken og jobbe frem en prosess og formuleringer som kan virke enhetlige, sier Nordhaug til Dagen.

Les også
– Opplagt at mange som ikke til vanlig går i kirken, stemte ved valget
Les også
– Skulle gjerne sett et høyere tall
Les også
16,7 prosent stemte ved kirkevalget
Les også
Egenerklæring gir stemmerett i kirkevalgetKirkevalget