Russland etterforsker Tsjetsjenias behandling av homofile

Russiske myndigheter etterforsker nå påstandene om at Tsjetsjenia pågriper menn som er mistenkt for homoseksualitet.

Tsjetsjenske myndigheter hevder det ikke finnes homoseksuelle i den russiske republikken, og en talsperson for president Ramzan Kadyrov har tidligere sagt at man ikke kan «arrestere eller undertrykke mennesker som ikke eksisterer».

Nå melderThe Guardian at russiske tjenestemenn aktivt etterforsker påstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mars skrev den russiske avisa Novaja Gazeta at flere hundre i LHBT-samfunnet, som inkluderer lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, er blitt pågrepet og torturert. Spesielt homofile menn skal ha vært utsatt.

Tsjetsjenia er et konservativt samfunn der homoseksualitet er ansett som tabu, og homoseksuelle står i fare for å bli drept av slektninger.

Ifølge avisen oppfordrer lokale myndigheter familiene til de som er pågrepet, til å drepe dem, for å redde familiens ære. Minst to skal så langt være drept av egne slektninger, og en tredje døde etter å ha blitt torturert.

Europarådets generalsekretærThorbjørn Jagland sendte tidligere i mai et brev til Russlands høykommissær for menneskerettigheter Tatjana Moskalkova. Han har bedt henne om å etterforske de påståtte menneskerettighetsbruddene mot LHBTI-personer i Tsjetsjenia.