Mener dommen mot kristent bakeri var feil

Nord-Irlands statsadvokat John Larkin mener saken handler om ytringsfrihet.

I en høringsrunde i forbindelse med ankesaken til det kristneAshers-bakeriet, som i fjor ble dømt til å betale oppreisning da de nektet å bake en kake med slagord til støtte for homofile ekteskap, uttalte statsadvokaten i lagmannsretten denne uken at saken ikke handler om at bakeriet nektet fornærmede sine kaker på grunn av kundens homofile legning, skriverBBC.

– Denne saken handler om ytringer og om hvorvidt det er lovelig for Ashers å bli tvunget til å uttrykke et politisk budskap som er i strid med deres politiske syn og særlig religiøse syn, sa statsadvokaten i høringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mente også at kundens seksuelle legning er av «irrelevans» for Ashers-bakeriet.

En advokat for de familiedrevne kristne bakeriet, som eies av familien McArthur, uttalte mandag at bakeriet heller ikke var kontraktsmessige forpliktet til å levere kaken til kunden.

– Det var ikke et avslag på å selge en kake, det var et avslag på å selge akkurat denne kaken, sa han.

– Ble ikke tvunget

En advokat for den fornærmede i saken hevdet imidlertid at McArthur-familien aldri ble tvunget til å foreta seg noe mot sin egen tro og overbevisning.

Han henviste til at mange bedrifter trykker materiell som de selv ikke forbinder seg med, og viste blant annet til kandidaturplakater i forbindelse med valgene i Storbritannia i forrige uke.

– Det er ikke mer tvang enn andre det andre kjøpmenn, postkontor, eller selskapene som trykker politiske plakater opplever, sa han.

Dømt for diskriminering

Bakeriet ble i fjor dømt til å betale 500 pund (over 5000 norske kroner) i oppreisning etter at de nektet å lage den bestillte kaken med slagord til støtte for homofile ekteskap.

En domstol i Belfast kom da fram til at de hadde diskriminert kunden, på grunn av seksuell orientering. Familien anket dommen i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men kun to dager før høringen i ankesaken skulle finne sted sendte statsadvokat John Larkin et brev til retten hvor han ba om å få komme med en uttalelse vedrørende en mulig konflikt mellom landets likestillingslovgivning ogDen europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Dette førte til at saken ble utsatt til mai.