Det kan bli flertall for å gi
...
Det kan bli flertall for å gi single kvinner assistert befruktningen. Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Gravide advares om for lavt jodinntak
Del
En undersøkelse viser at 600.000 nordmenn spiser for lite jod. Nå advarer Folkehelseinstituttet gravide om at det kan skade fosteret.

Ifølge en Norstat-undersøkelse uført på oppdrag fra Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no), opplyser nærmere 600.000 nordmenn at de får i seg for lite jod, skriver Aftenposten . Spesielt gjelder det unge kvinner, og Melk.no frykter dermed at halvparten av gravide får for lite jod.

– Lavt jodinntak viser seg å være utbredt og det finnes ikke en enkel løsning for å sikre optimalt jodinntak verken for gravide eller i befolkningen for øvrig, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI), Anne Lise Brantsæter.

LES: Få jordmødre spør gravide om vold

I en studie fra FHI ser man at lavt inntak jod hos gravide kan henge sammen med dårlig språkutvikling, redusert finmotorikk og atferdsproblemer når barnet er tre år gammelt.

– Funnene peker dermed på at det er viktig for gravide å ha tilstrekkelig jodinntak før de blir gravide og at jodtilskudd i svangerskapet ikke kan kompensere for et lavt jodinntak før graviditet, forklarer Brantsæter til avisen.

Meieriprodukter og saltvannsfisk er de beste jodkildene, fordi kyr får jod i fôret.