Putin: – Vesten truer Russlands sikkerhet

Vladimir Putin har anklaget USA for å true Russlands sikkerhet under sitt første besøk i et EU-land så langt i år.

Besøket i Hellas varer i to dager, og lørdag skalPutin til Athos, halvøya hvor ortodokse munker lever i et eget samfunn med stor grad av selvstyre.

Vestlig sikkerhetspolitikk ble skarpt kritisert av presidenten etter at han kom til landet fredag. Han har reagert sterkt på et nytt anlegg i Romania knyttet til et av USAs rakettforsvarssystemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selvsagt er det en trussel mot oss. Det kan lett modifiseres slik at det får en aggressiv kapasitet, sa Putin.

Han antydet at russiske våpen vil bli siktet inn mot Romania som en reaksjon på anlegget der.

Økonomisk samarbeid

NATO har forsikret at rakettskjoldet overhodet ikke er rettet mot Russland, men at det skal stanse eventuelle angrep med langtrekkende raketter fra andre land.

Dette har imidlertid ikke overbevist russiske myndigheter. Forholdet mellom Russland og NATO er blitt anspent etter utbruddet av konflikten i Ukraina, og begge parter har flyttet soldater og militært materiell nærmere Russlands vestlige grense.

Putins Hellas-besøk varer i to dager, og landene har undertegnet flere økonomiske avtaler. Regjeringen i Hellas håper tettere økonomisk samarbeid med russerne kan bedre landets kriserammede økonomi.

Tusenårsjubileum

Befolkningen både i Hellas og Russland er hovedsakelig ortodokse kristne, og landene har tradisjonelt hatt nære bånd.

Overhodet for den russisk-ortodokse kirken,patriark Kirill, skal besøke Athos sammen med Putin. Munker fra flere land bor på halvøya, og i år skal det være nøyaktig tusen år siden en russisk munk for første gang slo seg ned her.

Selv om religion og kultur har knyttet Hellas og Russland sammen, har den greske regjeringen sluttet opp omEUs sanksjoner mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen av EU-landene har uttrykt misnøye med sanksjonene, og Tysklands utenriksministerFrank-Walter Steinmeier har antydet at de gradvis kan heves hvis konflikten i Ukraina går mot en løsning.

Fredag avviste Putin at det kan bli aktuelt å forhandle om statusen til Krim-halvøya, som Russland annekterte fra Ukraina i 2014. Denne saken er nå over «for alltid», sa presidenten.