SAMMEN: Alle partiene på Stortinget står samlet bak det nye iniativet for økt trosfrihet gjennom IPPFoRB-gruppen som nå er i startgropen. Her intervjues ildsjelen Abid Raja (V) og 1. visepresident i Stortinget, Marit Nybakk (Ap) av TV 2 like før onsdagens møte. Foto: Stein Gudvangen.

Bred oppslutning om innsats for trosfrihet

Enigheten er bred og støtten uten forbehold i Stortinget i innsatsen for økt trosfrihet i en verden der IS herjer og rohingya-muslimer er på flukt.

Hvordan står det egentlig til med trosfriheten i verden?

Spørsmålet dukket opp i går da en ny parlamentarikergruppe for religionsfrihet hadde «oppstartsmøte». Gruppen er en del av et internasjonalt nettverk for parlamentarikere med det lange navnet International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief, forkortet IPPFoRB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det framgang, ville KrFs Kjell Ingolf Ropstad vite.

Han fikk svar fra en som vet mye om saken:

– Det er mer og mer religion i verden, men mindre og mindre frihet, hevdet menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen som er direktør for ILPI (International Law and Policy Institute). Derfor er det også bred enighet i Stortinget om at alt arbeid som kan føre til mer religionsfrihet, er nødvendig.

– Vanskelig

Abid Raja (V) er sentral i arbeidet med IPPFoRB. Han sitter i nettverkets internasjonale styre og tok initiativet til gruppen i Stortinget. Han pekte onsdag på utfordringene en del parlamentarikere står overfor og fortalte at det i mange land er vanskelig å finne folkevalgte som uten forbehold slår ring om paragraf 18 i FNs erklæring om menneskerettigheter.

– De er for alt annet, men ikke friheten til å konvertere. Eller de er for dette også, men vil ikke si det, for da risikerer de alt, sa Raja. Han illustrerte med drapet i 2011 på den pakistanske minoritetsministeren Shahbaz Bhatti som sterkt hadde kritisert landets blasfemilover.

Dette viser hvilket press ledende politikere kan være under, påpekte Raja som selv har pakistanske foreldre.

– Det som er bra i Norge er at alle partier er for dette og er med og signerer erklæringen vår fra november, sa Raja som ikke mente at Norge skjærer helt klar av utfordringer på feltet, men at dramatikken ikke er så stor her som mange andre steder.

Han trakk også fram viktigheten av at det nettopp er de som er valgt til nasjonalforsamlingene som samles under IPPFoRB-paraplyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Regjeringer er bundet og må trå varsomt, mens parlamentarikere er mye friere, sa han og pekte fram mot høsten da en større internasjonal konferanse om religionsfrihet vil bli holdt i New York.

– Alle kan gjøre litt

Onsdag hadde Raja ved sine side Stortingets 1. visepresident, Marit Nybakk (Ap) som mener dannelsen av IPPFoRB-gruppen er veldig viktig.

– Dette handler om retten til å tro og til ikke å tro, og det er veldig aktuelt, sier Nybakk til Dagen.

Hun mener situasjonen i Syria og Irak i kjølvannet av ISILs herjinger der særlig understreker viktigheten av IPPFoRBs arbeid.

Med i styringsgruppa for IPPFoRB-gruppa på Stortinget, er Høyres Sylvi Graham:

– Hva kan komme ut av et slikt arbeid som dette?

– Dette er en pressgruppe på et område der det trengs å sies tydelig fra. Gruppa må høres og sees, og den har allerede hatt enkelte fremstøt, sier Graham til Dagen. Hun peker på henvendelser til øverste nivå i ulike stater, som brev til paven og til Pakistans statsminister.

– Slik påvirkning er helt nødvendig. Det vil bidra til større frihet. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Graham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dannet i Oslo

Alle stortingspartiene står bak opprettelsen av den nye parlamentarikergruppen for religionsfrihet. IPPFoRB-nettverket ble grunnlagt i Oslo i november i fjor, da parlamentsmedlemmer fra over 20 land kom sammen i Stortinget for å diskutere religionsfrihet. Stiftelsesmøtet ble avsluttet med høytidelig signering av en erklæring om religionsfrihet på Nobels fredssenter.

– Kravet for å være med er at man er folkevalgt politiker på parlamentsnivå og at man helhjertet støtter FN-deklarasjonens paragraf 18 som sikrer menneskers rett til å tro, retten til å skifte tro og utøve sin tro, sa Abid Raja til Dagen sist uke.

– Religion er en av de største årsakene til kriger og konflikter i verden i dag. Mange steder i verden risikerer politikere livet på grunn av religion. Disse vil vi vise vår solidaritet med, sa Raja om hvorfor arbeid for religionsfrihet engasjerer ham.

Den kristne organisasjonen Stefanusalliansen har vært uoffisielt sekretariat for arbeidet hittil.

IPPFoRB skal ha en ny, internasjonal konferanse i New York i september. Konferansen støttes av blant andre Church of England og Konrad Adenauers stiftelse som er det tyske regjeringspartiet CDUs tenketank.

IPPFoRB

Nettverket IPPFoRB (International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief) ble grunnlagt i Oslo i november av parlamentarikere fra over 20 land som signerte en erklæring om religionsfrihet.

Paragraf 18 menneskerettighets-erklæringen danner basis for IPPFoRBs arbeid: Retten til å tro, retten til å utøve sin tro og retten til å skifte tro.

Abid Raja (V) sitter i det internasjonale styret og tok initiativet til en IPPFoRB-gruppe på Stortinget.

Paragraf 18 menneskerettighets-erkæringen danner basis for IPPFoRBs arbeid: Retten til å tro, retten til å utøve sin tro og retten til å skifte tro.

Les også
Stortinget får egen gruppe for trosfrihetIPPFoRB
Les også
Frykter folkemord mot rohingyaer i Myanmar
Les også
Menneskeverd og forvalteransvar
Les også
Mer bråk om islam, stillere om kristen troNy bok