Vil ha omkamp

Frp-politiker mener Trondheim bystyres vedtak om Israel-boikott kan være ugyldig og ber fagbevegelsen rydde i antisemittiske strømninger.

– Dette er et hårreisende vedtak fordi det ikke er en kommunal oppgave å drive med utenrikspolitikk, sier Mats U. Ramo til Dagen.

Han er fylkestingsrepresentant forFremskrittspartiet (Frp) i Sør-Trøndelag og vararepresentant til bystyret i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boikottvedtak

Bystyret oppfordrer samtidig kommunens befolkning om å bli med på boikotten. Vedtaket omfatter også en oppfordring tilNTNU (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet) om å slutte seg til boikotten.

Saken kom opp etter et såkalt innbyggerforslag til bystyret som var fulgt av 340 underskrifter.

Fordømmelse

Vedtaket fordømmer «staten Israels okkupasjon, undertrykking og brudd på folkerettsstridige prinsipper» og viser tilFN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag som kritiserer ulovlige bosettinger på Vestbredden, forlengelse av Israels beskyttelsesmur mot palestinske områder og «daglig trakassering» av palestinere.

«Dette er en politikk Trondheim kommune ikke kan støtte opp under. Kommunen ønsker derfor å avstå fra innkjøp av varer og tjenester produsert på okkupert område», sier vedtaket.

Ønsker norsk boikott

Bystyret ønsker at boikotten skal bli starten på en nasjonal boikott og oppfordrerStortinget til å innføre en slik.

KrFs kommunalrådGeirmund Lykke var en motstemme i bystyret og mente boikott ville virke mot sin hensikt og ikke bidra til fred. Også Høyres gruppeleder,Ingrid Skjøtskift, gikk imot, selv om hun var enig i påstanden om atIsrael okkuperer områder i strid med folkeretten.

– Dobbeltmoralsk

Mats Ramo viser til at fylkestinget gjorde et lignende vedtak i desember 2005. I januar året etter vedtok fylkestinget å utsette iverksettelsen av boikotten etter påtrykk fra Utenriksdepartementet som påpekte at «boikott av Israel er i strid med folkeretten, norsk lov,EØS-avtalen ogWTO-avtalen».

– Nå setter venstresiden igjen sine egne fordommer opp mot allment akseptert norsk lovgivning, mener Ramo som videre mener vedtaket i bystyret er inkonsekvent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er et dobbeltmoralsk vedtak, for det kommer ikke slike initiativ inn mot andre internasjonale konflikter, kun i Midtøsten-konflikten. Det går dessuten bare ut over Israel, sier Ramo.

Lovlighetsvurdering

Nå ønsker Ramo å undersøke lovligheten av bystyrevedtaket. Som vararepresentant skal han møte i neste bystyremøte i Trondheim 8. desember.

– Da vil jeg be om en protokolltilførsel der fylkesmannen anmodes om en lovlighetsvurdering av vedtaket 17. november, sier Ramo til Dagen.

Lunkent vennskap

Ramo mener at boikottvedtaket må ses mot en lengre historisk bakgrunn i trønderhovedstaden, både på kommunalt og fylkeskommunalt nivå og ikke minst i fagbevegelsen i byen.

Trondheim har 13 vennskapsbyer, de fleste i Europa. I 2004 ble Ramallah, palestinernes administrative hovedstad, vennskapsby.

Den israelske byen Petach Tikva har vært vennskapsby helt siden 1975, men Ramo hevder samarbeidet med den israelske byen er nærmest ikke-eksisterende og at nesten all vekt legges påRamallah-samarbeidet. Dette skal også vennskapsbyforeningen for Petach Tikva ha påpekt. I 2009 foreslo varaordfører Knut Fagerbakke (SV) at Trondheim skulle bryte med den israelske vennskapsbyen, noe bystyret avviste.

– Men relasjonen er klart nedprioritert, sier Ramo.

– Antisemittisme

– Jeg vil ikke anklage noen i bystyret for å ha antisemittiske holdninger, men jeg er bekymret for den manglende viljen til å ta et oppgjør med slike holdninger i arbeiderbevegelsen i Trondheim. I hvert 1. mai-tog går det folk med plakater som har et klart antisemittisk budskap, hevder han og ber arbeiderbevegelsen rydde i rekkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Konsekvensen av disse holdningene er at man har tillatt at bevegelsen å bli preget av negative holdninger til Israel, og i Trondheim er derfor bevegelsen blitt et ekkokammer for kritikk av Israel og støtte til palestinerne uten at motrøstene har sluppet til.

Ramo mener at Arbeiderpartiets bystyregruppe har latt seg styre av arbeiderbevegelsen i byen, i første rekke representert vedLO ogFagforbundet. Mens Arbeiderpartiet tidligere har stemt imot slike vedtak som gikk igjennom torsdag, stemte de nå for.

– Arbeiderbevegelsen har fått mye større innflytelse nå enn før, og det på en måte som aldri ville funnet sted i byer som Oslo, Bergen eller Stavanger, sier Ramo.

Han sier det er inngått en samarbeidsavtale mellom det styrende flertallet i bystyret og fagbevegelsen om at fagbevegelsen alltid skal konsulteres før alle viktige vedtak.

– Det er mange møter på bakrommet, ja, og spesielt i en sak som denne som normalt aldri skulle ført fram til et slikt vedtak, sier Ramo.

LO-leder Kristian Tangen i Sør-Trøndelag har følgende svar:

– Det er bra kommunen tar avstand fra den ulovlige okkupasjonen. Etter flere besøk på Vestbredden har jeg selv sett hvordan palestinerne utsettes for daglig trakassering og møter store hindringer i livene sine. De ulovlige bosettingene utvides, og byggingen av muren fortsetter. Dette kan ikke fortsette og krever derfor en tøffere politikk.