VERDIFULL?: Gianna Jessen spurte de fremmøte i forrige ukes høring hvem som avgjør om et liv har verdi. – Er mitt liv verdifullt, spurte hun og viste til sin egen funksjonshemming.

Overlevde abort, talte til kongressen

Forrige uke fikk USAs kongress høre de usannsynlige historiene fra to kvinner som egentlig ikke skulle være i live.

Forrige ukes høring er omtalt som alt fra en farse til en livsviktig høring. Kanskje ikke uventet når abort er tema. Bakgrunnen var en rekke videoer tatt med skjult kamera der representanter fra organisasjonen Planned Parenthood møter en «kjøper» som er på utkikk etter kroppsdeler fra aborterte fostre. Organisasjonen bak filmene, Center for Medical Progress, mener videoene viser at Planned Parenthood er villige til å tjene penger på kroppsdeler og vev, noe som er forbudt i USA. Organisasjonen selv hevder at det kun er snakk om kompensasjon for arbeidet de faktisk gjør.

Høringen på onsdag skulle imidlertid komme til å handle mer om to kvinner med en usedvanlig tøff start på livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gianna Jessens mor skulle ta abort. Hun oppsøkte en abortklinikk i regi av Planned Parenthood i Los Angeles. De skulle gjennomføre aborten ved hjelp av saltvann som sprøytes inn i livmoren. Metoden, som er forbudt i Norge, virker slik at barnets hud brennes, og etter en times tid kveles det. I teorien. Men slik gikk det ikke i Jessens tilfelle. Forrige uke fortalte hun sin historie til USAs toppolitikere.

– I stedet for å dø ble jeg født levende etter at huden min hadde blitt svidd i 18 timer i mors mage. Fødselsattesten min sier «Født levende under abortering», sier Jessen uten å skjule seierfølelsen. Hun fortsetter:

– Heldigvis var ikke abortkirurgen på jobb ennå. Hadde han vært der, ville han ha endt mitt liv med kvelning eller latt meg ligge­ der for å dø. I stedet ringte en ­sykepleier etter ambulanse, og jeg ble kjørt til sykehus.

Se video: Claire overvelde en abort, men det gjorde ikke tvillingen hennes

Rettigheter

Jessen har vært engasjert mot abort siden hun som 14-åring ble fortalt hvordan hun kom til verden. Hun har også vært en talsmann for mennesker med funksjonshemming. I kongresshøringen gikk hun rett i strupen på organisasjonen Planned Parenthood som hun mener profitterer på ødeleggelse og lemlestelse av barn.

– Jeg vil spørre Planned Parenthood følgende: Hvis abort handler om kvinners rettigheter, hva var da mine rettigheter? Dere fortsetter å argumentere med at dersom barnet har en utviklingshemming så må vi avbryte svangerskapet. Som om dere kan bestemme kvaliteten på andres liv. Er mitt liv mindre verdifullt på grunn av min sykdom, spør hun.

Etterlatt

Også Melissa Ohden vitnet i høringen der Planned Parenthood måtte svare på alvorlige beskyldninger om deres abortpraksis. Ohden er i likhet med Jessen overlevende etter en abort.

– Jeg er i dag en kone, en mor, en datter, en høyt utdannet sosialarbeider og ja - en abortoverlevende, sa Ohden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har brukt mye tid på å finne ut av omstendighetene rundt min fødsel. Blant annet fant jeg ut at det var min bestemor, som var sykepleier, som tok imot meg. Da hun fant ut at jeg var levende forlangte hun at jeg ble etterlatt for å dø, sa kvinnen til de fremmøtte.

Provoserende

Høringen forrige onsdag var den første av minst tre høringer planlagt av det republikanske partiet. Formålet er å belyse farene ved aborter foretatt sent i svangerskapet. En håpte også å sette søkelys på det en mener er et marked for kjøp og salg av kroppsdeler og vev fra aborterte fostre.

Høringene fant sted i kjølvannet av at organisasjonen Center for Medical Progress har publisert flere videoer der ansatte i Planned Parenthood diskuterer salg av organer på en måte som får det til å fremstå som en kommersiell vare. Videoene er avvist av Planned Parenthood som spekulative og misvisende, og organisasjonen er ikke invitert til høringene.

– Alt, fra den provoserende tittelen, til listen av livslange abortmotstandere som er invitert til å vitne, gjør det klart at denne høringen er ikke om Planned Parenthood. Den er en anledning for antiabort-ekstremister og kongressmedlemmer til å promotere sin politiske agenda som går ut på å forby abort i dette landet, sa visepresident i Planned Parenthood, Dawn Laguens, ifølge USA Today.

Høringen har på ny løftet de omdiskuterte videoene frem i søkelyset. Kommentatorer og bloggere har vekselvis roset og slaktet filmene, og da særlig de som er sterkest redigert. Center for Medical Progress har publisert ­redigerte filmer, men har også gjort tilgjengelig det uredigerte materialet.

LES: KrFu krever nullvisjon for aborter

De svakeste

Jessen og Ohden hadde begge en tydelig melding til kongressen om at Planned Parenthoods abortpraksis går ut over de svakeste.

– Planned Parenthood får en halv milliard dollar av våre skattepenger for å ødelegge og lemleste babyer. Ikke fortell meg at dette ikke er mennesker. Et hjerteslag beviser det. Firedimensjonal ultralyd beviser det. Jeg beviser det, sa Jessen og pekte på seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I deres arroganse og grådighet har de unngått å erkjenne én ting: Det er ofte fra de svakeste blant oss at vi lærer visdom. Noe som virkelig mangler i vår nasjon i dag. Det er både vår dumskap og vår skam som gjør oss blinde for skjønnheten i forskjellighet.

Planned Parenthood

Startet i 1916 for å gi ut informasjon om prevensjon.

Den største aktøren i International Planned Parenthood Federation.

Tilbyr ulike tjenester innen såkalt «reproduktiv helse», som screening etter brystkreft og livmorhalskreft, HIV-rådgivning, prevensjonsmidler og abort.

Ifølge organisasjonen selv utgjør abort bare tre prosent av deres tjenester årlig. Det tallet har imidlertid blitt utfordret ettersom de lar et abortinngrep telle like mye som for eksempel en konsultasjon for prevensjon. Ettersom organisasjonen ikke gir ut detaljert informasjon om sine klienter er det umulig å vite hvor stor del av aktiviteten abort faktisk utgjør.

Kilde: Washington Post, Wikipedia, Planned Parenthood

Les også
Abortkampen i NorgeAborttall
Les også
Justin Biebers mor bak livsvern-filmsuksess
Les også
Claire overlevde en abort
Les også
Far-datter-selfies i abortkampenKjønnsbalanse
Les også
Tredje dag med opptøyer i Jerusalem
Les også
Amerikas åpne sår
Les også
Pave Frans lar prester tilgi abort i jubileumsår
Les også
Nå begynner KrFs veivalgAps frierier
Les også
Geldof mener Norge kan gjøre mer for Syria-flyktningene