EKTESKAPET: Det er denne klass
...
EKTESKAPET: Det er denne klassiske teologien om det tokjønna ekteskapet eg står for. Mitt fokus fram til Kyrkjemøtet vil vera å støtta opp om biskopane sitt råd og ikkje overlata kyrkja til Stålset og co, skriv Karl Johan Hallaråker (biletet). Dagen arkiv Foto: Dagen-arkiv
– Viktig med kontekst
Del
Karl Johan Hallaråker, tidligere generalsekretær i Indremisjonsforbundet, vil ikke spå hvor utbredt det blir at bedehus velger å utføre kirkelige ritual selv.

– Det viktige er at det skjer verdig og profesjonelt. Ordet nær, og mennesket nær.

LES: Bedehuset trosser bispen

Selv tok han høyde for utviklingen da han i løpet av sin tid som generalsekretær sørget for at ImF fikk laget bedehushåndboken med «liturgi» for nattverd, dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse.

– For meg er det viktig at vi ikke får subjektive selvbestaltede opplegg, som trolig vil ha lite bærekraft. Det som blir gjort på dette området må både kontekstualiseres og være solid med bærekraftig tradisjonsformidling.

– Du sier at handlingene bør skje verdig og profesjonelt. Frykter du at det ikke blir profesjonelt nok når bedehuset selv tar hånd om disse handlingen?

– Nei, jeg fryktet ingen ting, men jeg er opptatt av at for eksempel gjennomføringen av en begravelse ikke bare er en kort seremoni, men at en må ha god kontakt med de pårørende ut fra deres behov. På samme måte må dåp følges av en opplæringsplan, og dåpsliturgien må ha teologisk holdbar kvalitet i samsvar med luthersk lære. Jeg er glad for at det fortsatt er et godt samarbeid mellom Indremisjonsforbundet, Norsk Luthersk Misjonssamband og Normisjon på disse feltene. Det er klokt å ha lik praksis og motvirke subjektive utslag uten tradisjonsbærende bærekraft, mener han.

LES OGSÅ: Vil gjøre Normisjon til trossamfunn