Sandar kirke i Sandefjord i Vestfold. Foto: Paweł Szubert/CC/Wikemedia

Barnedåp ble Allah-avbrutt

Midt under salmen Amazing Grace løp en mann frem i kirken, veivet med en koran og ropte «Allahu Akbar».

Forrige søndags dåpsgudstjeneste i Sandar kirke i Vestfold ble en merkelig opplevelse for de fremmøtte.

- Under åpningssalmen stormet plutselig en mann frem og begynte å rope at Allah er stor, forteller sokneprest Kåre Sten Larsen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var Larsen som forrettet i gudstjenesten der flere barn skulle døpes. Hele 250 personer hadde møtt frem, blant annet familiemedlemmer og venner som skulle være med på å feire høytidsdagen.

Sokneprest Larsen haddde lagt merke til mannen, fordi han ankom kirken en time før gudstjenesten og satte seg på bakerste benk.

Tjetsjenia

– Jeg tok kontakt med ham før gudstjenesten, og da fortalte han meg at han var fra Tsjetsjenia.

Da gudstjenesten begynte, reiste mannen seg resolutt opp, løp fram til alteret, holdt opp Koranen han hadde med seg, og sa hvem han mente var den rette og eneste Gud, nemlig den muslimske guddommen Allah.

Han oppførte seg ikke voldelig eller truende. Men sokneprest Larsen forteller til Dagen at flere at gudstjenestedeltagerne likevel ble redde.

– Det er jo så mye som skjer for tiden, så det er ganske naturlig at noen ble redde.

– Ubehagelig

Det bekreftes av Yvonne Johannessen, som var i kirken som fadder til et av dåpsbarna.

– Jeg tror at de fleste opplevde det ganske dramatisk. Det var ubehagelig, og det ble det store samtaleemnet i barnedåpsselskapet etterpå, forteller hun til Sandefjords Blad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sokneprest Larsen tok tak i situasjonen sammen med kirketjeneren og prosten som også var til stede. Mannen ville først ikke gå ut av kirken fordi han mente han ikke hadde fått fortalt tilstrekkelig om religionen sin. Etter en stund gikk han likevel frivillig ut sammen med presten.

Til politiet

De kirkeansatte har aldri sett mannen før.

– Hvordan opplevde du mannen, sokneprest Larsen?

– Han opptrådte ikke truende. Og for meg så han heller ikke sinnsforvirret ut. Mannen virket som en som var overbevist om sin religion og ville fortelle andre om den.

Men de kirkelige ansatte opplevde likevel situasjonen som så spesiell at de har tatt kontakt med politiet.

– Vi ønsker å forhøre oss om hvorvidt dette er en person som politiet har på sin radar. Vi vil også snakke med de ansatte om en type beredskap i slike situasjoner. Men uten å dramatisere for mye, sier soknepresten.

Han forsikrer overfor Dagen at alle søndagens dåpsbarn ble behørig døpt.