KVIR SEG: Flere menigheter i sørlige bydeler i Bergen arrangerer Godhetsfestival med tilbud om gratis hjelp i hus og hage, men bare et fåtall har sagt seg interessert i hjelp. Trygve Birkeland, pastor i Sion Blomsterdalen og politiker for KrF i Bergen, tror folk nøler med å be om hjelp. – Vi skal vise at vi kan klare oss selv, og så tror man det er noe stakkarslig ved det å be om hjelp, sier Birkeland,

Tilbyr godhet - nesten ingen tar imot

– Det finnes en terskel for å ta imot hjelp, sier pastor. Fire menigheter i Fana fikk liten respons da de annonserte gratis hjelp til rydding og bilvask.

I flere uker har de informert med plakater og lapper om Godhetsuken i de sørlige bydeler i Bergen uten at folk tok kontakt. Tilbudet gikk ut på gratis hjelp til å rydde i hagen, male gjerdet eller hele huset, rydde i kjeller eller på loft, vaske bilen eller andre småting folk måtte ønske å få gjort.

LES: En treningsuke for gode gjerninger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men responsen var lenge svært liten, nesten ingen ønsket hjelp.

En terskel

– Jeg tror det finnes en terskel i vårt samfunn for å ta imot hjelp. Vi skal vise at vi kan klare oss selv, og så tror man det er noe stakkarslig ved det å be om hjelp, sier Trygve Birkeland, pastor i menigheten Sion Blomsterdalen, en av fire menigheter som står bak tiltaket. De andre er Sandsli menighet, Bedehuset Karmel og Ytrebygda menighet. De har forberedt seg godt i lang tid, og har over 25 frivillige som står klare til innsats. Men lenge hadde de nesten ingen oppdrag.

Trygve Birkeland mener denne terskelen for å ta imot hjelp har noe med vår stolthet å gjøre.

Stolthet

– Mange vegrer seg for å ta imot hjelp som ikke koster noe som helst. Vi må tørre å gå over slike terskler, det er godt både å gi hjelp og å ta imot hjelp. Vi trenger å etablere en godhetskultur der det er greit å gjøre tjenester for andre, uten å ta betalt for det, sier Birkeland til Dagen.

Han sier godhet og raushet gjør noe med oss mennesker.

– Jeg tror det ligger gode ting og opplevelser og venter på dem som øser ut i raushet, sier Birkeland.

Stadig flere

Godhetsuka arrangeres 22 steder i Norge i løpet av året. Det skjer på 18 steder under Godhetsuka neste uke. Leder for Godhet Norge, Geir Loftesnes, sier til Dagen at dette tallet vokser fra år til år. Han tror det er flere grunner til at responsen er laber noen steder.

– Første gang vi prøver dette på et sted, kan det være utfordrende, for folk er ikke vant til det. Det er utfordrende i seg selv å ta imot hjelp, for det setter folk i en sårbar posisjon, sier Loftesnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror det er viktig å gjøre tilbudet kjent gjennom media. Andre måter er å bruke menighetenes nettverk og ta kontakt med frivillighetssentraler der de finnes.

– Å bruke Internett og Facebook gir også gode resultater, sier Loftesnes.

God respons

Responsen har vært god til forsamlingen Betlehem, som sammen med seks andre menigheter i Bergen sentrum tilbyr gratis hjelp under Godhetsuken.

– Løsningen er trolig at vi la tilbudet ut på Finn.no under knaggen «Gis bort». Vi har vært i kontakt med mange og har fått mye å gjøre, sier administrasjonsleder i indremisjonsforsamlingen, Kenneth Hjortland.

Han forteller at de har passert tjue oppdrag, og har måttet fordele noen av behovene til de andre menighetene i byen. Bare i Betlehem har mellom 50 og 60 personer meldt seg på for å utføre arbeidet, og det hele styres av åtte entusiastiske ledere.

– Vi blir møtt med både sjokk og vantro, folk spør om dette virkelig er sant, sier Hjortland.

– Vi tror at småting gjort i godhet vil forandre verden, legger han til.

Fornøyd

Også i Øygarden i Hordaland er de fornøyd med responsen på tilbudet om gratishjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har informert på møter og gudstjenester og lagt tilbudet ut på Facebook. Det gikk litt tregt i starten, men nå har det løsnet, sier kyrkjelydsarbeider Hogne Berland til Dagen.

Han sier de har fått inn 10 oppdrag, og har rundt 25 personer som skal gjøre jobbene, de fleste ungdommer.

– Ungdomsklubben er veldig gira på dette og stiller opp. De har hatt godhetskvelder før, der de har kjørt rundt og oppmuntret folk og delt ut blomster og fruktkorger. Mange lurer på hva vi er ute etter og tilbyr seg å betale for tjenesten, forteller Berland.

Han sier dette er ingen evangeliseringsmetode.

– Vi gjør det fordi vi har et kall til å vise Jesu kjærlighet i praksis. Vi gjør det bare for å vise godhet, sier Berland.

Godhetsuken 2015

Godhetsfestivalen 2015, 1. 10. juni over hele landet.

Startet i IMI-kirken i Stavanger.

Godhet Norge ble opprettet i 2012.

Utfører praktiske eller omsorgsrettede oppdrag.

Mottakerne skal ikke betale noe verken for arbeidet, materialer eller utstyr.

Alle kan ta kontakt, men aleneforsørgere, eldre og innvandrere prioriteres .

Les også
Finnes det tilgivelse for IS-krigere?Festspillene i Bergen
Les også
Mener menigheter fortier evangelietBjørn Storm Johansen
Les også
Han seiler opp som den store samlivsbispenPer Arne Dahl (65)
Les også
Hjem – der hvor fellesskapet bor
Les også
Guds nåde og godhet