ENDRET TRADISJON: Lørdag 27. f
...
ENDRET TRADISJON: Lørdag 27. februar endret paven praksis da han møtte Mauricio Macri, den nye presidenten i hans hjemland Argentina, og hans tredje kone, Juliana Awada. Foto: Claudio Onorati, Reuters/NTB scanpix
Ny pave-velkomst for skilte statsoverhoder
Del
Det er både intens forventning og stor uro i Den katolske kirke for tiden. Det skyldes uttalelsen om nattverd for skilte og gjengifte som skal komme fra Pave Frans i løpet av kort tid.

Paven har allerede innført forandringer på dette området, om enn bare i forhold til Vatikanets diplomatiske protokoll og en svært liten men utvalgt gruppe: katolske statsoverhoder.

LEDER: Det pave Frans ikke sier

Som mangeårig Vatikan-reporter Andrea Tornielli melder, har paven endret den langvarige tradisjonen ved Vatikanet. Den går ut på at dersom en katolsk president, statsminister (eller diktator) som er skilt og gjengift uten at ekteskapet er annullert besøker paven med ektefellen sin, så har paven hatt som praksis at han møter statsoverhodet først, og ektefellen etterpå. Da har ektefellen gjerne ventet i et forværelse i mellomtiden.

Gruppebilder

– Fra nå av skal katolske statsoverhoder som er i uvanlige ekteskapelige relasjoner kunne møte paven sammen med sin ektefelle. Sistnevnte vil også kunne møte opp når offisielle gruppebilder skal tas i forbindelse med utveksling av gaver, skriver Tornielli.

LES: Paven: – Trump kan ikke kalle seg kristen

Vatikan-reporteren har formidlet at paven ba om endringen for to år siden da en ikke-navngitt latinamerikansk statsleder som var borgerlig gift skulle møtte paven. Da møtte paven kona på et annet sted.

Den nye praksisen ble gjennomført for første gang på lørdag 27. februar i forbindelse med at et annet latinamerikansk statsoverhode møtte paven. Det var den nye presidenten i pavens hjemland Argentina , Mauricio Macri og hans tredje kone, Juliana Awada,

L ettere å annullere

Pave Frans har ved flere anledninger uttalt seg annerledes enn sine forgjengere om ekteskap og familie. I september i fjor ble det kjent at han vil gjøre det lettere for katolikker å annulere ekteskap. De vil kunne annulleres etter kun én behandling i en av kirkens egne domstoler i stedet for dagens praksis med to.

I oktober oppstod det spekulasjoner om en oppmykning i kirkens syn på homofilt samliv. Men et forslag om å «akseptere og verdsette» homofile kom ikke med i oppsummeringen fra kirkemøtet i Vatikanet, selv om det var med i et utkast som ble kjent på forhånd.

Vedtaket ble møtt med skuffelse blant homofile katolikker og ble i internasjonal presse omtalt som et tilbakeslag for paven selv.

LES OGSÅ: Cruz sparket talsmann etter bibelstrid

Da et av Europas mest katolske land, Irland, i fjor vår avgjorde ved folkeavstemning at likekjønnede kan få gifte seg, ble det av Vatikanet omtalt som «et nederlag for menneskeheten.»

Folkeavstemningen som førte til at likekjønnede kan gifte seg i Irland, er ikke bare et nederlag for kristne prinsipper, men også et nederlag for menneskeheten, ifølge Vatikanet.

Balanse

I oktober besøkte paven USA . Der møtte han en sorenskriver som nektet å vie homofile, men var opptatt av at møtet ikke måtte oppfattes som en støtteerklæring til henne.

– Pavens møte med en amerikansk kvinne, som står i sentrum av diskusjonen om homofile ekteskap, var ikke noe han søkte etter. Det må ikke tolkes som en støtte til hennes synspunkter, opplyste Vatikanet.

For balansens skyld møtte han også et homofilt par på sin reise til USA.

Det har ikke lykkes Dagen å få en kommentar til saken fra biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke i Norge.

pave frans,frans,paven,rns,skilsmisse,statsoverhode,skilte,gjengifte,uro,den katolske kirke,dkk,samliv,ekteskap,ekteskapet,vatikanet,vatikanstaten,andrea tornielli,ektefelle,gift,argentina,mauricio macri,juliana awada,homofili,homofile,usa,oktober,bernt eidsvig