Løslatt: Nesten et halvt år et
...
Løslatt: Nesten et halvt år etter at de ble kidnappet av IS, ble 22 eldre assyriske kristne løslatt 11. august.
 Foto: Aina International News Agency
Islamister har løslatt 
prest og pensjonister
Del
Fem uker etter at den syriske presten Antoine Boutros og sjåføren hans ble kidnappet, er presten nå blitt løslatt.

Fader Antoine Boutros var på vei til gudstjeneste da han ble kidnappet av islamister 12. juli i provinsen Suweida, sør i Syria . Ifølge nyhetsbyrået World Watch Monitor ble presten satt fri 15. august, men man vet ennå ikke hvordan det har gått med sjåføren hans.

LES: IS krever 174 millioner i løsepenger

Sultne fanger

Bare fire dager tidligere ble 22 eldre assyriske gisler løslatt av IS i det nordlige Syria. Disse var del av en gruppe på 253 kristne assyrere som ble kidnappet fra landsbyer langs Khabur-elven i februar.

Ifølge World Watch Monitor skal IS ha stuet de kristne gislene sammen i små rom. De fikk lite mat og ble fulle av lus fordi de ikke fikk vasket seg. De ble også utsatt for press for å konvertere til islam.

Av de 253 som ble kidnappet i februar, er 205 fremdeles i fangenskap.

LES: 60 kristne skal være tatt av IS

Løsepenger

Lederen for Den assyriske føderasjonen i Sverige, Afram Yacub, tror de 22 gislene ble løslatt fordi de var gamle og hadde helseproblemer.

– Assyriske og sunnimuslimske ledere har forhandlet med IS om løslatelse av dem, sier Yacub ifølge World Watch Monitor. Mens han avviser at det ble betalt løsepenger, melder Syrian Observatory for Human Rights at penger er blitt utbetalt.

IS krevde opprinnelig 23 millioner dollar i løsepenger for de bortførte fra Kabur.

– Dette er en sum som er så stor at bare stater kan betale, sa visebiskop Yatron Koliana i den assyriske menigheten i Beirut til Dagen i juni.

Ifølge det assyriske nyhetsbyrået AINA fortsetter forhandlingene om å få løslatt resten av gislene fra Kabur.

Nye kidnappinger

I begynnelsen av august tok IS minst hundre kristne familier til fange da de inntok byen Qaryatain i provinsen Homs, vest i landet.

Det hersker også stor usikkerhet om hva som har skjedd med to prester og to kirkeledere som er bortført. Jesuittpresten Paolo Dall’Oglio og den syrisk-katolske presten Jacques Mourad ble kidnappet i henholdsvis juli 2013 og mai 2015. Erkebiskopene Boulos Yazigi og Youhanna Ibrahim fra Aleppo har vært bortført i over to år.

syria,gisler,kidnapping,is,kristne,islam