Tusenvis av palestinere, blant dem denne kvinnen, deltok mandag i demonstrasjoner på Gazastripen langs grensa til Israel. Minst 18 ble drept da israelske soldater åpnet ild mot dem. Foto: AP / NTB scanpix

Minst 18 palestinere skutt og drept i demonstrasjoner mot Israel

På dagen 70 år etter staten Israel ble proklamert, skjøt israelske skarpskyttere mot palestinere som demonstrerte ved grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

Minst 18 palestinere er drept og over 500 er såret, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.

Minst 72 palestinere på Gazastripen er drept og over 2.000 er skutt og såret av israelske soldater siden de ukentlige demonstrasjonene mot okkupasjon og USAs ambassadeflytting til Jerusalem startet i mars. Foto: AP / NTB scanpix

Blant ofrene som ble skutt mandag, få timer før USA åpnet dørene til sin nye ambassade, var en 14 år gammel gutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 72 palestinere er drept av israelske soldater de siste ukene, 60 av dem etter å ha blitt skutt under demonstrasjoner langs grensa. Blant de drepte er det flere mindreårige.

Over 2.000 palestinere er såret av skarpe skudd under demonstrasjonene, mange av dem for livet.

Bitterhet

70-årsdagen for Israels opprettelse er også 70-årsdagen for det palestinerne kaller «nakba», eller katastrofen. Da flyktet over 700.000 palestinere fra sine hjem etter at nabolandene erklærte krig mot Israel.

Palestinere flest ser derfor med stor bitterhet på Israels feiring og USAs ambassadeåpning i Jerusalem.

FN slo i 1947 fast at Jerusalem skulle være under internasjonal kontroll, men planen ble aldri satt ut i livet. Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under den israelsk-arabiske krigen i 1948, og erobret den østlige delen av byen fra Jordan under seksdagerskrigen i 1967.

– Jeg merker helt tydelig at folk er mer nervøse, sier Israel-korrespondenten i ukens podcast. Publisert av Dagen 12. mai 2018

Hjertet av konflikten

Øst-Jerusalem er i dag hjem for 320.000 palestinere og rundt 210.000 israelere. Byen regnes som hjertet i konflikten mellom isralere og palestinerne.

Fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, som i 1993 resulterte i Oslo-avtalen og ga håp om fredelig sameksistens, har ligget død i flere år. Palestinerne nekter å forhandle videre så lenge Israel utvider bosetningene sine, som de mener er ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

President Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av landets ambassade dit, har gjort situasjonen enda mer fastlåst.

– Brøt løfter

– Trump har brutt løfter om å vente med å flytte ambassaden for å gi fredssamtalene en sjanse. USA er ikke lengre en partner for fred, sa palestinernes mangeårige forhandlingsleder, PLOs generalsekretær Saeb Erekat, mandag.

–Trump-regjeringen er nå en del av problemet. Verden trenger ekte ledere, og de i Det hvite hus er eiendomsmeglere, ikke ledere, sa han.

-Uintelligent

Iran går også hardt ut mot ambassadeflyttingen og kaller Trumps beslutning uintelligent.

– USAs nåværende president er ikke i stand til å se og bedømme de langsiktige konsekvensene av sine handlinger. Slik manglende intelligens kan bli kostbart for statsmenn, som til slutt vil måtte betale prisen, sier presidenten i den iranske nasjonalforsamlingen, Ali Larijani.

USA trakk seg forrige uke ut av atomavtalen med Iran, og Iran svarte blant annet med å brenne et amerikansk flagg på talerstolen i nasjonalforsamlingen.

Bakgrunnen for angrepet er 20 raketter Syria avfyrte mot israelske militære stillinger på Golanhøydene tidligere denne uken.Publisert av Dagen 12. mai 2018

Norsk kritikk

EU, Russland og også Norge har rettet kritikk mot Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ga uttrykk for dyp bekymring da Trump kunngjorde sin beslutning i desember og mente at det kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet.

– Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa hun.

Norge var derfor heller ikke blant de drøyt 30-landene som deltok under Israels offisielle markering av ambassadeåpningen søndag.

Les også
Al-Qaida-leder oppfordrer til angrep mot USA etter ambassadeflyttingen
Les også
Israelsk fotballag vil hete «Trump»
Les også
Frykter dødsfall under ambassadeflytting
Les også
Abbas-rådgiver langer ut mot Trump før ambassadeåpning
Les også
Hykleri er sjelden vakkert