Kristen skole frykter smell i millionklassen

Et varslet momskrav på mellom fem og seks millioner kroner kan gjøre situasjonen kritisk for kristne Danielsen Intensivgymnas i Bergen. Skolens håp er at Stortinget tar affære.

Rektor Asle Ystebø har vanskelig for å forstå at den høyre hånden vet hva den venstre gjør hos norske myndigheter. På pulten har han et varsel om krav fraSkatt Vest på drøyt 4,8 millioner kroner pluss renter for perioden 2006-2014.

– Jeg synes det er svært urimelig for skolen og elevene, sier Ystebø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunnskapsdepartementet ogUtdanningsdirektoratet har utbetalt redusert statstilskudd til Danielsen Intensivgymnas for den nevnte perioden fordi man mener skolen har rett på momskompensasjon. Den vurderingen deler altså ikke skattemyndighetene.

Mellom stoler

Elevene påDanielsen Intensivgymnas er i stor grad i aldersgruppen 21-25 år. Det innebærer at de ikke har individuell opplæringsrett for sine tilbud. Dermed faller de mellom to stoler, for både yngre ungdommer og voksne over 25 år har slik rett.

– Vi gir et tilbud som vi mener er viktig for mange som ikke har lykkes i skolesystemet, sier Ystebø.

Ingen buffer

Det er snart to år siden Skatt Vest først varslet kravet.

– Det vil være kritisk for skolen hvis vi får et vedtak imot oss, sier rektoren.

Han påpeker også at friskoleloven bestemmelser hindrer at man kan legge seg opp en økonomisk buffer for slike uventede utgifter.

– Pengene skal brukes når elevene går på skolen, sier han.

Bønn til Stortinget

Ystebø viser også at regjeringen i en fersk stortingsmelding omtaler det som en «urimelig begrensing» at unge voksne må vente til de er 25 år før de igjen får individuell opplæringsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Finansdepartementet har uttalt at de ikke går inn i konkret saksbehandling, sier Ystebø.

Nå er håpet hans knyttet til at flertallet påStortinget sikrer videreføring av momsfritaket.

Styreleder for Danielsen skoler,Ingebrigt S. Sørfonn, er tidligere finanspolitiker forKrF på Stortinget. Han har hatt dialog med stortingspolitikere om saken.

– Jeg håper denne saken løser seg på en god måte, sier Sørfonn til Dagen.

KrF-hjelp

StortingsrepresentantSvein Flåtten (H) sitter i finanskomiteen. Han viser til at saken behandles iSkatteetaten.

«Jeg forutsetter alltid at skatteetaten følger de regler som gjelder og legger godt skjønn og lik behandling til grunn i sin saksbehandling», skriver Flåtten i en epost til Dagen.

KrFs finanspolitiske talsmannHans Olav Syversen har vært i dialog med Finansdepartementet om saken. Han påpeker at det også har vært diskusjon om momsspørsmål ved privatskoler med internat, blant annetKongshaug musikkgymnas i Hordaland.

– Vi kommer til å ta alle disse sakene opp i revidert statsbudsjett, varsler Syversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sterk irritasjon

KrF-politikeren mener det er uholdbart at friskolepolitikken drives med uklare rammevilkår.

– Jeg har varslet statssekretæren i Finansdepartementet om at dette skaper sterk irritasjon, sier Syversen.

Tillitsbasert

Avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatt Vest understreker at Danielsen Intensivgymnas har mottatt et varsel om tilbakebetaling, ikke et vedtak med krav om tilbakebetaling.

– Utover det ønsker vi ikke å kommentere enkeltsaker som fremdeles er til behandling, sier Gjengedal.

På generelt grunnlag understreker hun at momskompensasjonsordningen er basert på tillit. Den enkelte virksomhet opplyser selv om de mener seg berettiget til momskompensasjon, basert på godkjenning fra revisor.

– Vi forholder oss i utgangspunktet til revisors vurdering og utbetaler kompensasjonen. Men vi har mulighet til å kontrollere i ettertid. Kommer vi frem til noe annet enn revisor, må deler eller alt av kompensasjonen tilbakebetales, sier Gjengedal.

Hun framhever at det er anledning til å klage på vedtak.

Lovpålagte oppgaver

Avdelingsdirektøren framhever at momskompensasjon ikke er en støtteordning, men skal sikre like vilkår for kommuner og fylkeskommuner når de skal velge mellom å utføre tjenester ved bruk av egne ansatte - uten moms - eller å kjøpe tjenester fra private tilbydere - med moms.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til en viss utstrekning gis det også rett til kompensasjon for private eller ideelle virksomheter som utfører enkelte lovpålagte tjenester. Dette gjelder blant annet undervisningstjenester, som innebærer at også privatskoler kan være omfattet av ordningen. Det er imidlertid kun lovpålagte oppgaver som gir rett til momskompensasjon, sier hun.