Han har bedt for Sekkingstad hver eneste dag

Formannen i Sekkingstad bedehus gir Jesus ære for at nordmannen nå er fri.

– Nå er jeg bare glad. Jeg er lykkelig og takknemlig, sier Kjell Arne Dyrøy etter at han fikk høre nyheten om frigivelsen avKjartan Sekkingstad.

– Mellom 50 og 100 bedehusfolk på Sotra har bedt for Sekkingstad daglig, sier bedehusformannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter ett år i fangenskap i Filippinene, landet endelig nordmannen i Norge fredag morgen. 57-åringen fortalte under en pressekonferanse fredag om et år med sult, feilinformasjon fra gisseltakerne og et nært vennskap med de andre fangene. Nordmannens medfanger, canadierneJohn Ridsdel ogRobert Hall ble halshugget tidligere i år. En annen fange, Halls filippinske kjæresteMarites Flor, ble frigitt.

– Det var en hjelpeløs følelse å se kameraten gå, og ingenting du kunne gjøre med det, fortalte Sekkingstad under pressekonferansen.

Trass i at kameratene ble drept, tillot Sekkingstad seg å drømme om et liv i frihet.

– Det var en del av det å holde motet oppe, å fokusere på positive ting, hva jeg skulle gjøre når jeg engang kom ut, sier han.

Bestemor startet bedehus

Hjemme i Norge var det mange som tenkte på nordmannen i fangenskap. Blant dem flere bedehusfolk i hjemtraktene på Sotra.

Dyrøy er leder for Sekkingstad bedehus, på stedet hvor Kjartan Sekkingstad kommer fra. Bedehuset ble etablert av den frigitte nordmannens bestemor i 1957. Da Dyrøy kom til bedehuset som barn, var bestemoren aktiv der.

– Hun var en positiv dame med stort pågangsmot og gode kvaliteter, sier Dyrøy.

I 40 år har Dyrøy selv undervist på søndagsskolen i bedehuset. Men det siste året har tankene hans vært mye hos den fengslede nordmannen i Filippinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kjører lastebil, og da får jeg tid til å be, sier Dyrøy. Hver dag siden Sekkingstad ble tatt til fange har han bedt om at nordmannen skal bli fri. Han vil likevel ikke ta noen ære for at Sekkingstad har overlevd.

– Det er Jesus som skal ha all ære, sier Dyrøy.

Fra bønn til takk

– Vi samles for å be. Vi har bedt mye for Sekkingstad, men i dag har vi takket for ham, sier Dyrøy.

Han forteller at det er flere bedehus på Sotra som jevnlig har bedt for nordmannen.

– Nese, Ågotnes, Syltøy, Møvik og Algrøy er noen av bedehusene som har bedt for ham. Det har ikke vært organisert, men det har blitt som en dominoeffekt i bønn, sier Dyrøy.

– Bare veldig glad

Bedehusformannen sier at han har hatt kontakt med foreldrene til Sekkingstad, men at han ikke ønsker å trenge seg på.

– Jeg kjenner ikke Kjartan Sekkingstad, men jeg kjenner den ene søsteren, som jeg har hatt påYngres på bedehuset, sier Dyrøy.

– Sekkingstad er endelig hjemme. Hva tenker du nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tenker ikke så mye, jeg er bare veldig glad. Ett menneske er verdifullt for Gud. Jeg er bare lykkelig og glad nå, sier Dyrøy.

Under pressekonferansen benyttet Sekkingstad anledningen til å takke alle som har hjulpet til med å få ham frigitt.

57-åringen, som har bodd de siste 15 årene på Filippinene, reiser nå hjem til familien på Sotra.

– Jeg vil be om forståelse for at jeg trenger litt ro og fred. Jeg trenger tid med familien for å legge dette bak meg. Ett år i terror har vært et skikkelig år i terror.