F.v.: Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad, generalsekretær i UGTT, Houcine Abassi, president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i LTDH, Abdessattar Ben Moussa, president i UTICA, Ouided Bouchamaoui og leder i Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five under pressekonferansen med Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog på Nobelinstituttet i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kvartetten: Vi skal ikke skuffe dere

Tydelig preget av høytid takket Den tunisiske dialogkvartetten for Nobelkomiteens tillit. – Vi lover å ikke skuffe dere, sa den tunisiske fagforeningslederen Houcine Abassi.

De fire representantene for Den tunisiske dialogkvartetten møtte onsdag til pressekonferanse i Oslo, dagen før tildelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

– Nå trenger Tunisia støtte fra det internasjonale samfunnet på veien videre, understreker Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en internasjonal anerkjennelse. Nå har alle hørt om Tunisia. Nå må det internasjonale samfunnet hjelpe oss. Tunisia har gått en hard og vanskelig vei for å komme fram til en løsning, sa Bouchamaoui til NTB .

– Vi må finne en god måte å si nei til terrorisme, si nei til våpen, og si nei til krig, understreker hun.

Takker

Abassi beskrev at Tunisia har vært gjennom en svært vanskelig periode.

– Faktum er at vårt land har vært gjennom en rekke vanskelige politiske prøvelser. Landet har vært utsatt for flere risikoer, og derfor har vi sett det som ytterst nødvendig å unngå feller og farer. Det fikk oss til å starte en dialog, sier generalsekretær Houcine Abassi i fagbevegelsen Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT).

Han forteller at dialogen nesten mislyktes på flere tidspunkt, men at folkets tillit til sivilsamfunnets organisasjoner gjorde at kvartetten lykkes. Da kvartetten fikk vite at den får Nobels fredspris, var det vanskelig å holde tårene tilbake, forklarer han.

– På den andre siden er ansvaret vårt nå enda større. Vi ser på oss selv som fredsambassadører, og vi vil ikke skuffe Nobelkomiteen for å ha gitt oss denne veldig prestisjetunge prisen, fortalte Abassi.

Kan overvinnes

Mohamed Fadhel Mahfoudh i den nasjonale tunisiske advokatforeningen ONAT mente at alle kan lære av det tunisiske eksempel.

– Er det en beskjed jeg vil gi verdens folk, så er det at uansett hvilken natur forskjeller har, så kan de overvinnes med dialog, sa Mahfoudh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en pris for alle tunisiere, alle martyrene, alle som har jobbet for å opprettholde demokrati, frihet og menneskerettigheter.

– Denne perioden har skapt et sterkt sivilsamfunn som har ført til den nasjonale dialogen som igjen har banet vei for frie og transparente valg, sa han.

Fantastisk

Abdessattar Ben Moussa fra menneskerettsorganisasjonen (LTDH): takket Nobelkomiteen som valgte å gi kvartetten Nobelprisen.

– Denne prisen sender et budskap til oss alle om at konflikter aldri kan løses med våpen. Våpen skaper ødeleggelser, mens dialog og diskusjon skaper enighet, sa Moussa.

– Våpen kan aldri være løsningen. Ikke i Syria, ikke i Tunisia. Dialog, ikke våpen og ild, var Moussas budskap.

Én stemme

Ja, dialog er den eneste måten å løse problemer på, fastslo Bouchamaoui. Hun ber alle følge nobelprisvinnerens eksempel.

Hun trekker fram sysselsetting som nøkkelen til fred i det framtidige Tunisia.

– Tunisia er et ungt og lite land, men vi er svært rike på menneskelig kapital. Den må vi hegne om, vi må gi folk håp ved å tilby dem jobb og frihet, sa Bouchamaoui. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Obama gratulerer fredsprisvinneren
Les også
Tunisisk forsker ut mot Nobelkomiteen
Les også
Nobel-historiker tror komiteen hadde behov for ro
Les også
«Fredsprisen en hyllest til Tunisias martyrer»