NOBELPRIS: Legen Denis Mukwege fra Kongo er blant de to vinnerne av nobelprisen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Fredsprisen til Denis Mukwege og Nadia Murad

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad tildeles Nobels fredspris for 2018 for deres kamp mot seksualisert vold i krig.

Begge har gitt viktige bidrag til å rette oppmerksomheten mot og bekjempelsen av krigsforbrytelser, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeid i Kongo

Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør at Denis Mukwege og Nadia Murad er vinnerne av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Etter opprettelse av Panzi-hospitalet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser. De fleste overgrepene har skjedd med bakgrunn i en langvarig borgerkrig som har kostet mer enn seks millioner kongolesere livet, står det i begrunnelsen.

Selv et offer

Når det gjelder Nadia Murad, trekker nobelkomiteen fram at hun selv er et offer for krigsforbrytelser.

– Hun aksepterte ikke de sosiale kodene som tilsier at kvinner skal tie og skamme seg over de overgrep de er blitt utsatt for. Hun har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak, står det.

Yazidi-minoriteten

Nadia Murad tilhører yazidi-minoriteten i det nordlige Irak, der hun levde med sin familie i den avsidesliggende landsbyen Kocho. I august 2014 gikk Den islamske stat, IS, til et brutalt og systematisk angrep på flere landsbyer i Sinjar-distriktet. Formålet var å utrydde yazidibefolkningen.

– I Nadia Murads landsby ble flere hundre mennesker massakrert. De yngre kvinnene, herunder mindreårige barn, ble bortført og holdt som sexslaver. I tiden som IS-fange ble Nadia Murad utsatt for gjentatte voldtekter og overgrep. Overgriperne truet med å henrette henne dersom hun ikke konverterte til deres hatefulle og umenneskelige versjon av islam, heter det.

Les også
Ensom kamp for Kongos voldtatte
Les også
Mukwege utsatt for drapsforsøk
Les også
En lege fra Kongo og en kvinne fra Irak
Les også
Slåss for irakiske kvinners trygghet
Les også
Han jobber der voldtekt er så vanlig at folk bare trekker på skuldrene
Les også
Dette er favorittene til å vinne Nobels fredspris
Les også
Fredsforsker mener arbeid mot atomvåpen bør hedres med fredspris