Tysklands statsminister Angela Merkel er blant de europeiske lederne som gleder seg over valgseieren til Emmanuel Macron. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

Stor glede over Macron-seier

Europeiske ledere puster lettet ut etter at Emmanuel Macron sikret seieren i det franske presidentvalget.

En av de første til å gratulere Macron, var avtroppende president François Hollande.

– Den klare seieren viser at et stort flertall av våre landsmenn slutter opp om republikkens verdier, og den stadfester vår tilhørighet i EU, sier Hollande, som gir fra seg presidentembetet til Macron 14. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sterkt Europa

Statsminister Erna Solberg (H) er glad for at Frankrike har valgt en president som klart signaliserer at han vil satse på felles løsninger i Europa og i EU.

– Vi trenger mer enn noen gang et sterkt og samlet Europa for å løse Europas felles utfordringer, sier hun til NTB.

– Frankrike er en viktig aktør for Norge på en rekke områder. Vi har et felles verdigrunnlag, vi har mange felles interesser, og Frankrike er vår femte største handelspartner. Vi ser fram til å fortsette det meget nære samarbeidet vi har med Frankrike, sier Solberg, som tvitret sine gratulasjoner til 39 år gamle Macron søndag kveld.

Også fra land innenfor EU er gleden over Macrons seier stor.

– En seier for et sterkt EU og for det fransk-tyske samarbeidet, sier Tysklands statsminister Angela Merkel via sin talsmann på Twitter.

Frankrike og Tyskland regnes som motoren i EU-samarbeidet. Macron er en svoren tilhenger av unionen og har tatt til orde for å styrke samarbeidet.

Nær alliert

Til tross for svært ulikt syn på verdien av EU-samarbeidet, er også Storbritannias statsminister Theresa May glad for at sentrumskandidaten Macron gikk seirende ut av presidentvalget i Frankrike.

– Statsministeren sender varme gratulasjoner til påtroppende president Macron, heter det i en uttalelse fra Mays kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Frankrike er en av våre nærmeste allierte, og vi ser fram til å arbeide sammen med den nye presidenten om en lang rekke spørsmål vi begge prioriterer, står det videre.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker slutter seg til gratulantene.

– Jeg er glad for at franskmennene har valgt en europeisk framtid. Vi står sammen om et sterkere og mer rettferdig Europa, skriver Juncker på Twitter.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Macron vant første runde av presidentvalget
Les også
Radikalisering er Frankrikes hodepineEngasjér deg!
Les også
Marine Le Pen vant de unge
Les også
Holocaust-fornektelse skaper trøbbel i Marine Le Pens parti
Les også
Guide til Le Pens Europa