FORHÅPNINGER: Det knyttes stor
...
FORHÅPNINGER: Det knyttes store forhåpninger når Jurgen Klopp nå blir trener for Liverpool. Selv baserer han livet sitt på det kristne ­håpet. Foto: Paul Ellis, NTB Scanpix/Afp
Topptreneren snakker åpent om sin kristne tro
Del
Mange har tro på Liverpools nye trener. 
Selv setter han sin lit til en annen. – Jeg tror Gud elsker fotball, men vi er nødt til å score våre egne mål.

Etter en svak sesong har den engelske fotballklubben Liverpool hentet trenerkrefter fra Tyskland . Messias -referansene sitter løst når Jürgen Klopp ankommer klubben som strever i feil ende av tabellen. Den frittalende og populære tyske fotballguruen bekjenner seg imidlertid til en annen Messias. I flere intervjuer har han gitt klart uttrykk for sin kristne tro.

Til Frankfurter Rundschau sier han at han ikke kan tenke seg å la være å snakke om troen sin.

– Jeg vet ikke hvordan det engang skulle fungere, sier han til avisen.

LES: Lengselen som fikk et svar

Suksess

Som trener har Jurgen Klopp tatt Mainz, klubben han selv spilte i, opp i Bundesligaen. Etter det gikk han til Borussia Dortmund som vant Bundesligaen to påfølgende år, i tillegg til en rekke cupseire og finalespill i Champions League.

Nå er han altså hentet til Liverpool der forventningene er skyhøye. Supersupporter og leder av Liverpooltrips.no Sturla Sævereide karakteriserer håpet som nå stilles til klubben som «urealistisk høyt».

– Det har tatt fullstendig av. Men det måtte jo komme.

– Fordi dere spør

Klopp er kjent som en frittalende trener og noe av en medieyndling i Tyskland. Han er frimodig med sin tro, men det er fordi journalistene ofte spør, sier han.

– La det være klart, jeg går aldri til et intervju og sier: La oss snakke om tro. Det er dere journalister som stadig spør meg, sier han til Frankfurter Rundschaus journalist, som innvender at mange andre ser på troen som en privatsak.

– Ja, riktig; Ha en tro og anse det for å være en privatsak. Jeg skjønner ikke hvordan det skulle fungere. Når jeg blir spurt om religion gir jeg av min kunnskap. Ikke fordi jeg påstår at jeg er en misjonær. Men når jeg ser på meg selv og mitt liv - og det tar jeg meg tid til hver dag - så føler jeg meg sensasjonelt godt ivaretatt.

Klopp sier at han synes synd på mennesker som ikke har denne tryggheten.

– De er selvsagt ikke klar over det selv, ellers hadde de jo søkt den, legger han til.

Elsker fotball

Klopp blir konfrontert med sin kristne tro også når det går dårlig med laget han trener. Klopp adresserer disse spørsmålene i en artikkel på nettstedet «fussball-gott.com». Han skriver at det ikke finnes noen fotball-gud, men:

– Jeg tror det finnes en Gud som elsker oss mennesker akkurat slik vi er, med alle våre feil, og det er derfor jeg tror at han også elsker fotball. Men vi er nødt til å score våre egne mål.

Fra tårer til glede

Etter to tiår som ikke har vært de beste i klubbens ellers så stolte historie lå et trenerskifte i luften i starten av oktober. Sturla Sævereide var til stede under trener Brendan Rodgers siste kamp.

– Det var en slags apati i luften. Ikke noe voldsomt sinne eller utbrudd. Det var på en måte tomt.

Før trenerbyttet opplevde han supportermiljøet som delt. Noen var frustrerte og forlangte endringer, mens andre var villige til å vente på bedre tider. Nå er det en samstemt jubelstemning.

Sævereide sier det er første gang siden Benites i 2004 at Liverpool henter en trener som faktisk står i stil med bildet supporterne har av klubben sin.

– Liverpool har en supporterbase som ser på seg selv som en naturlig kandidat til å vinne enhver turnering. Det er jo den åttende rikeste klubben i Europa. Problemet er bare at fire av de som er foran også er i Premier League. Liverpool er nok kanskje den vanskeligste managerjobben i verden. Men Klopp har resultater å vise til. Han er gal nok til ikke å la seg prege for mye av alt styret rundt klubben. Han er typen som bare gliser og har verden for sine føtter, sier Sævereide.

Stor talerstol

Supporteren er positiv til at Klopp har en tydelig bekjennelse.

– Det synes jeg er flott, vi trenger kristne på alle arenaer. Samtidig er det nok slik for meg at jeg skiller det litt. Men kan troen hans være med og hjelpe andre til tro er jo det fantastisk. Han har i hvert fall en større talerstol enn de fleste predikanter i Norge, sier Sævereide.

Og hvordan er så supporterens egne forhåpninger?

– Jeg anser topp fire som sannsynlig. Men jeg har sagt det slik at vinner vi mot Tottenham nå på lørdag, så vinner vi ligaen i år.

fotball,liverpol,bekjennende kristen,vitne,tro,åpenhet