KrF og Sp tvinger fram debatt om tvillingabort

KrF og Senterpartiet ber Stortinget stadfeste i abortloven at det ikke skal være lov å ta abort på friske tvillinger.

– Vi mener at dagens lovverk om svangerskapsavbrudd ikke gir grunnlag for å godkjenne praksisen med fosterreduksjon, sier Olaug Bollestad, helsetalskvinne i Kristelig Folkeparti.

– For å tydeliggjøre at det ikke skal tillates må det stadfestes i lov eller forskrift, skriver de i forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For en uke siden tok de to helsepolitikerne imot 20.000 underskrifter mot tvillingabort, overlevert av organisasjonen Menneskeverd. Verken helseminister Bent Høie (H) eller andre i den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet har ønsket å ta i mot underskriftene.

– Jeg har vært tydelig på at regjeringen ikke vil ta initiativ til å endre abortloven. Stortinget er da stedet, skrev Høie på Twitter til Menneskeverd i slutten av april.

Leger reagerte

I vinter slo lovavdelingen i Justisdepartementet fast at fosterreduksjon av et eller flere friske fostre i flerlingesvangerskap er lovlig etter abortloven. Høie ba om avklaring i 2014 da det viste seg at norske sykehus har hatt ulik tolkning av loven. Justisdepartementets konklusjon har møtt motbør i helsefaglige miljøer.

– Vår anbefaling var at dette bare skulle være tillatt for tvillinger dersom det ene fosteret viste utviklingsavvik, og at det da skulle gjøres mellom uke 12 og 14 for å minske risikoen for å miste også det andre barnet, sa overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs hospital tilNRK i februar.

Det er dette senteret, samt Rikshospitalet, som utfører fosterreduksjon. Senteret for fostermedisin mener det er ikke er noen medisinsk gevinst i å ta abort av friske tvillinger, men heller øker abortrisikoen for det gjenværende barnet.

Men:

– Vi har strengt tatt ikke fått spørsmål om å redusere friske tvillingsvangerskap, vedgikk seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø overforDagens Medisin.

Fagmiljøet venter nå på klare retningslinjer fra myndighetene, som Høie har lovet skal komme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må ta stilling

Stortinget får nå saken på sitt bord for første gang, da tvillingabort ikke var teknisk mulig da abortloven ble vedtatt på 70-tallet.

– Det er bra. Så får vi vente og se, sier Kahrs til Dagen.

– Hvordan snakkes det om saken i helsevesenet?

– Det er ikke noe stort tema, sier hun. Kahrs ønsker ikke å uttale seg noe mer om saken enn hun har gjort så langt.

Nå blir altså stortingspolitikerne nødt til å ta stilling til saken, og interesseorganisasjoner og faginstanser får mulighet til å si hva de mener om saken i høringsrunden.

Det skal imidlertid mye til for at Sp og KrF får Stortingets flertall med seg i saken. Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet sluttet seg i vinter til departementets vurdering av saken. Ap har også gitt signaler om at de ikke vil bidra til å endre abortloven på noen måte.

Hver sak som de siste årene på noen måte har berørt abortloven, har skapt ramaskrik i den offentlige debatten. Tusenvis marsjerte i gatene mot reservasjonsmulighet for fastleger fra å henvise til abort.

KrFUs invitasjon i fjor til nullvisjon for aborter fikk AUF-leder Mani Hussaini til å kalle KrFU-leder Ida Lindtveits abort-moral for et «gufs fra fortida».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ansvarliggjøre folkevalgte

– Er det i det hele tatt noe håp om å få med seg Stortinget på å røre abortloven?

– Nei, det kan du si. Jeg tror det blir krevende, men en får i alle fall opp debatten, og får Stortinget til å gjøre et bevisst valg i saken. Slik ansvarliggjør vi de folkevalgte i en særdeles viktig sak, sier Toppe.

– Statsråden sier det er OK og lov å fjerne et foster når en venter tvillinger. Vi synes ikke det, og løfter saken inn i Stortinget. Dette var ikke mulig da loven kom, og jeg mener at dette er en debatt Stortinget må ta. Da har vi alle på Stortinget mulighet for å endre dette om vi vil, sier Bollestad.