Svenske politikere vil ha nordisk samarbeid om sivilforsvar

Sverige planlegger å bygge opp et sivilforsvar i samarbeid med Norge og Finland, skriver Dagens Nyheter.

Partiene i den svenske Riksdagen går inn for et felles, nordisk sivilforsvar, og i utkastet til ny langtidsplan for det svenske forsvaret skisserer de hvordan dette skal bygges opp for å kunne håndtere krig og kriser.

Den såkalte Försvarsberedningen legges etter det Dagens Nyheter erfarer fram for regjeringen i Sverige onsdag. Den forrige langtidsplanen ble vedtatt i 2015 og neste skal vedtas i 2020 og gjelde for årene fram til 2026.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

La ned

Under den kalde krigen bygde nøytrale Sverige opp et omfattende sivilforsvar med tilfluktsrom, gassmasker, redningstjeneste, feltsykehus og store lagre av matvarer, drivstoff og ulike metaller.

Finland kopierte dette systemet og beholdt det etter den kalde krigens slutt, mens Sverige la ned sitt sivilforsvar.

Når finnene i dag bygger hus, er det like vanlig å bygge tilfluktsrom som badstu, skriverDagens Nyheter.

Samarbeid

Nå mener svenske politikere at det bør etableres et samarbeid om sivilforsvar, først og fremst med Finland.

– Man kan tenke seg et dypere bilateralt samarbeid om støtte og leveransesikkerhet, spørsmål som dreier seg om beskyttelse av befolkningen, reparasjon, drift og vedlikehold av kritisk infrastruktur, sykehusressurser og forsyning av legemidler, samt felles forberedelser av evakuering, mener Björn von Sydow, som har ledet arbeidet med planen i Riksdagen.

Han mener NATO-landet Norge også bør med i samarbeidet.

– Et samarbeid ville jo vært veldig naturlig ettersom våre tre land har et sammenhengende system når det gjelder tilførsel og import. Sannsynligvis også når det gjelder å ta hånd om flyktninger i tilfelle krig, og også helsetjenester, sier von Sydow.

Frostperiode

Et slikt samarbeid vil kunne markere en frisk start etter det Dagens Nyheter betegner som en frostperiode på politisk nivå mellom Sverige og Norge i forsvarsspørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette siden Norge ikke kjøpte Gripen-fly og brøt ut av det felles artilleriprosjektet Archer. En viss isløsning har skjedd og landene har nå forsvarsattacheer hos hverandre, skriver avisen.