USAs president Donald Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow snakket med pressen etter kunngjøringen om enigheten mellom USA og Kina. Foto: Carolyn Kaster, AP / NTB scanpix

USA og Kina enige om å stanse handelskrigen

USA og Kina er enige om å skrinlegge handelskrigen og stoppe økningen av toll mellom landene, opplyser Kinas visestatsminister Liu He til Xinhua.

Det kinesiske nyhetsbyrået siterer Liu, som har vært kinesernes forhandlingsleder under møtene med USA i Washington denne uka.

– De to sidene har kommet til enighet og vil ikke ha en handelskrig. Partene vil slutte å øke tollene mot hverandre, sa Liu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lørdag sa USA og Kina i en felles uttalelse at de er enige om tiltak for «vesentlig» å redusere USAs handelsunderskudd med Kina med en «betydelig» økning av kjøp av amerikanske varer.

Handelsunderskudd

Kunngjøringen kommer i en tid hvor er høy spenning mellom de to største økonomiene i verden. President Donald Trump har beskrevet handelsunderskuddet som en fare for amerikansk sikkerhet og har truet med å pålegge milliarder i toll på kinesisk import.

«Det er enighet om effektive tiltak for i hovedsak å redusere USAs handelsunderskudd med Kina», heter det i kunngjøringen.

«For å møte kinesiske forbrukeres økende behov og behovet for økonomisk utvikling av høy kvalitet, vil Kina øke kjøp av USAs varer og tjenester betydelig», heter det videre.

Den økte kinesiske handelen skal særlig omfatte landbruksprodukter og energi. Ut over det er få detaljer kjent.

Krangling

USAs handelsunderskudd med Kina var på 375,2 milliarder dollar med Kina, skriver nyhetsbyrået AFP. Ifølge byrået har USA krevd at underskuddet skal reduseres med minst 200 milliarder dollar innen 2020.

Wall Street Journal skriver at kineserne nektet å gå med et bestemt løp. Ifølge avisens kilder er saken nå i hendene på president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping.

Avisen skriver også at de to siste dagene med rådslagning endte opp med at begge sider kranglet hele fredag kveld om hva de skulle kommunisere i den felles uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I kunngjøringen heter det at noen detaljer vil bli utarbeidet i videre samtaler i Beijing. Det ble ikke oppgitt noen tallfestede mål.

Trump negativ

Trump sa før møtet med den kinesiske handelsdelegasjonen at han tvilte på at det vil bli inngått en ny handelsavtale mellom USA og Kina.

– Kina har blitt svært bortskjemt, fordi de alltid har fått 100 prosent uttelling for det de ønsker fra USA, sa presidenten.

Presidenten gjentok budskapet om at handelsbalansen mellom de to landene er skjev og at Kina har skodd seg på det, på bekostning av amerikansk næringsliv og amerikanske arbeidsplasser.

Les også
Trump tror nordkoreansk nedrustning er mulig
Les også
EUs energikommissær i Iran for å redde investeringer
Les også
Kina forbyr salg av Bibelen på internett
Les også
USA håper fortsatt på toppmøte med Kim
Les også
Trump avlyser pressekonferanse med Stoltenberg