Protester mot julen: En indonesisk jente deltar på gudstjeneste i Jakarta 1. juledag. I denne byen radikale muslimer protestert i gatene mot at guvernøren, som er etnisk kineser og kristen, har satt opp et juletre på et offentlig sted.

Høysesong for forfølgelse

Mange steder i verden er julen ikke bare en høytid forbundet med glede, men også med økt press og forfølgelse.

Ikke minst iIran. Hvert år siden 2010, da myndighetene gjennomførte en voldsom aksjon mot husmenighetene i julehelgen, har de brukt julen til å slå ned på de kristne.

I år skjedde det igjen: 2. juledag raidet sikkerhetstjenesten hjemmet til en pinsepastor i Teheran. Pastor Victor Bet-Tamaraz hadde bedt venner hjem til julefest, da et titalls sikkerhetsoffiserer plutselig sto på døren. Ifølge den kristne, iranske nyhetstjenesten Mohabat News ble pastoren og to andre arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle deltakerne på julefesten ble kroppsvisitert, bibler, mobiltelefoner og ID-papirer ble beslaglagt, og pastorens hus ble gjennomsøkt.

Konvertitter

At det i år er en assyrisk pastor som får unngjelde, er overraskende. De historiske, assyriske og armenske kirkene er blant de få kirkesamfunnene som er godkjent av iranske myndigheter.

Forklaringen er trolig at pastor Bet-Tamaraz er pinsevenn, og at han inkludererkonvertitter i menigheten sin. Det skal ha vært flere konvertitter med zoroaster-bakgrunn til stede 2. juledag.

Pastor Bet-Tamaraz ble ført til det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Han er langt fra den eneste iranske pastor som tilbringer julen i fengsel. En av dem er konvertitten Farshid Fathi som sitter i fengsel på fjerde året.

Fathi, som er far til to og leder for et nettverk av evangeliske huskirker, ble arrester i desember 2010 og soner en dom på seks år for å ha handlet i strid med nasjonale sikkerhetsinteresser.

Pastor Fathi deler nå celle med hardbarkede kriminelle i fengselet Rajai Sahr utenfor Teheran. Denne julen har han ifølge Wall Street Journal klart å få ut et brev som har vært til stor oppmuntring for iranske kristne.

Han skriver: «Selv om det ikke er mulig å finne noen tegn til jul i fengselet, kan jeg med troens ører høre den evig vakre sannheten om at jomfruen vil bli med barn og føde en sønn, og at de skal kalle ham Immanuel.» Brevet var signert «deres bror i fangenskap som er fri i Kristus».

Julepynt-protester

IIndonesia er det ikke myndighetene, men radikalemuslimer som protesterer mot julefeiringen. De siste årene er stemningen blitt stadig mer anspent, skriver den katolske nyhetstjenesten Asia News.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IJakarta har radikale muslimer protestert i gatene mot at guvernøren, som er etnisk kineser og kristen, har satt opp et juletre på et offentlig sted.

15. desember angrep radikale muslimer tre handlesenter i
 Surakarta på Central Java, fordi de solgte julepynt, reklamerte for julegaver og lot de ansatte gå med «julesymboler». Radikale muslimer har erklærte at muslimer ikke har lov til å bruke kristne symboler eller ønske god jul til kristne venner og kollegaer.

Det samme er tilfelle iMalaysia. Før jul ble malaysiske muslimer advart mot å ha noe som helst med julefeiring å gjøre. En lokal avdeling av gruppen Hizbut Tharir offentliggjorde ifølge World Watch Monitor en erklæring der de hevdet at julen var et «knep» som ble brukt for å plante ideen om religiøs pluralisme blant muslimer, slik at de skulle bli lurt til å tro at kristendommen var likeverdig med islam. Samtidig ble muslimer som ønsket sine kristne venner «god jul» fordømt som «skamløse».

Massekonvertering

Hele desember har vært preget av angrep mot religiøse minoriteter iIndia. I delstatene Orissa og Madya Pradesh måtte medlemmer fra to menigheter tilbringe julen i fengsel etter at hindu-fundamentalister avbrøt julegudstjenestene deres og anklaget dem for å tvinge stammefolk til å konvertere.

Ifølge Asia News måtte den ene mengiheten, en pinsemenighet i Khandua-distriktet i Madhya Pradesh, søke tilflukt i jungelen etter at en mobb på rundt hundre hinduradikale angrep med stokker og truet med å drepe medlemmene.

Samtidig melder Christian Post at en hinduradikal gruppe med bånd til ytterliggående Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) planla en massekonverterings-seremoni for 5000 kristne og muslimer 1. juledag i delstaten Uttar Pradesh. RSS har stått bak en rekke angrep mot religiøse minoriteter de siste 20 årene. Ifølge Christian Post skal statsministeren imidlertid ha krevd at seremonien ble avlyst.

Juleforbud

IKinas hovedstad,Beijing, skal 3000 personer ha blitt døpt julaften, melder Asia News. Nyhetsbyrået viser til undersøkelser som er gjort på universtiteter i Beijing og Shanghai, som hevder at 60 prosent av studentene ønsker å lære mer om kristen tro.

I Wenzhou har imidlertid lokale myndigheter fått nok av kirkenes innflytelse på de unge. Ifølge det katolske nyhetsbyrået har de nå forbudt julefeiring på universiteter og i skoler og barnehager under påskudd av at dette er usmakelig og ukinesisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også i kommunistiskeLaos blir det slått ned på julefeiringen. Kristne fra hmong-stammen er blant de som opplever grove brudd på religionsfriheten. Julefeiring er forbudt og under stadige angrep av det militære og sikkerhetstjenesten, melder amerikanske Center for Public Policy Analysis.

Skjerper sikkerheten

De fleste kristne iEgypt er ennå ikke i gang med sin julefeiring, siden den koptisk ortodokse kirke ikke feirer jul før 7. januar.

I år laget en egen sikkerhetsplan for å beskytte kopterne mot terrorangrep i julen. Planen er laget i samarbeid mellom politiet og sikkerhetstjenesten, melder det katolske nyhetsbyrået Agenzia Fides. Det planlegges blant annet å plassere politipatruljer ved kirkene. Enkelte steder er det også aktuelt stenge gater for trafikk.