BOMBE: Somalia er et av verdens mest voldsherjede land. Her står noen soldater ved siden av et utbombet bilvrak etter nok en eksplosjon i hovedstaden Mogadishu, denne gang 16. desember 2018. Minst en person ble drept og flere såret i angrepet. Foto: Farah Abdi Warsameh, AP /NTB scanpix

Der kristne må tilbe i hemmelighet

I et lite ettroms-hus i Banaadir-
distrikt­et i Somalia er dusinvis av kristne 
samlet til tilbedelse i hemmelighet. De lever 
i frykt for forfølgelse i et land der det ikke 
finnes noen offisielle kirker.

De synger, danser og vitner, men ikke så livlig som i kristne møter holdt i andre afrikanske land.

– Jeg takker deg, Jesus, for å gi meg denne muligheten til å tilbe deg, sier en mann iført en rød caps der han står midt iblant de andre i menigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Beskytt familien min og alle kristne rundt om i verden. Vi vet og tror at Jesus, du er Judas løve som kan beseire våre fiender.

En kvinne iført en blå kjole holder Bibelen sin og ber for seg selv.

– Jeg takker Jesus Kristus for å beskytte meg mot angrep og for at jeg ikke er rammet av eksplosjonene, sier hun.

Frykter ekstremister

Hundrevis av kristne i Somalia, vanligvis utlendinger fra naboland som arbeider i den østafrikanske nasjonen, frykter muslimske ekstremister. Det handler både om jihadister i al-Shabab, en terrorgruppe knyttet til al-Qaida, og brutale elementer blant deres ellers fredelige naboer som ville drept dem hvis de visste at de holdt kristne møter.

Omklag 99,8 prosent av somaliere er muslimske, ifølge Verdensbanken.

– Vi møtes i hemmelighet i et av våre hjem og ber, sier pastor John, som ber om at hans virkelige navn ikke blir brukt av frykt for egen sikkerhet.

– Vi holder alltid en vanlig gudstjeneste, men det er ingen rop og høylydt sang. Folk i nabolaget her er ikke vennlige, spesielt hvis de oppdager at du er en seriøs kristen.

John, som er en kenyansk pastor og entreprenør, har jobbet i Mogadishu de siste fem årene. Blant hans menighetsmedlemmer er det også noen somaliske konvertitter som lever i frykt i sitt eget land for at de har valgt kristendommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er veldig farlig å identifisere seg som kristen i dette landet. Du kan faktisk begynne å telle dagene du har igjen på jorden, sier John og legger til at han bor i landet for å spre evangeliet og tjene til livets opphold.

– Vi er alltid stille så lenge vi har møter og deler Guds ord i private hjem. Men vi har alltid stolt på Jesus for beskyttelse, slik Bibelen sier.

Fra vondt til verre

I de siste årene har situasjonen for kristne på Afrikas Horn blitt ytterligere forverret, noe som blant annet er blitt illustrert av drap delt på sosiale medier. I regionen som er kontrollert av al-Shabab jakter de militante på kristne.

Den militante gruppen holder seg til den strenge islamske retningen wahhabisme og fremmer en ekstrem versjon av sharia-lovene. Men lokale klanledere støtter dem og fungerer som informasjonskanaler som rapporterer om mistenkte ikke-muslimer.

Al-Shabab har også stått bak angrep på kirker og skoler i nabolandet Kenya, og er ansvarlig for hundrevis av kristne dødsofre. I oktober ble to kristne lærere drept i et angrep i Nord-Kenya nær den somaliske grensen. Al-Shabab er mistenkt for å stå bak.

Kenyanere husker fortsatt angrepet på Garissa University i april 2015, da al-Shabab-krigere utpekte og drepte kristne studenter.

Det amerikanske utenriksdepartementet har kategorisert al-Shabab som en av flere «enheter av særlig interesse», basert på en anbefaling fra U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF). Den etiketten brukes på grupper som begår «systematiske, gjentatte, ekstreme brudd» på religionsfriheten, ifølge USCIRF.

Ingen åpne kirker

Kristne i Somalia klager over manglende frihet til å tilbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I august 2017 ble den eneste gjenværende katolske kirken i Somalia stengt bare noen dager etter at den åpnet midlertidig. Gjenåpningen resulterte i offentlige protester og krav om stenging av kirken. Politikerne lyttet.

– Vi har besluttet å respektere folket og de religiøse ledernes ønsker om å holde kirken stengt slik det har vært de siste 30 årene, uttalte Sheikh Khalil, minister for religiøse saker i Somaliland, en autonom region i landet, til journalister.

Han la til at de aldri vil la det bli bygget noen ny kirke i Somaliland.

100 katolikker

Den katolske biskopen Giorgio Bertin, som overvåker Djibouti og også fungerer som pavenes representant i Somalia, sa at det ville være vanskelig å åpne en kirke i landet.

– Det er veldig vanskelig å drive en kirke i Somalia på grunn av risikoen som kristne står overfor, sier Bertin, som antydet at det bor minst hundre katolikker i Somalia.

– De er tvunget til å be og tilbe i hemmelighet fordi det er risikabelt å bli identifisert som en kristen i Somalia.

John, pastoren i den hemmelige menigheten, lurer på hvorfor muslimer får lov til å dyrke sin tro fritt i utlandet, mens deres egne ledere forhindrer utlendinger fra å tilbe i deres land.

– Dette er ille, og de bør tenke over det, sier han.