Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB SCANPIX

Høyesterett går god for utlevering til Rwanda

Høyesterett mener det ikke er i strid med menneskerettighetene å utlevere en rwander med familie i Sandnes til hjemlandet.

Mannen er tiltalt for folkemord og forbrytelse mot menneskeheten.

Avgjørelsen fra Høyesterett er enstemmig og i tråd med kjennelsen fra Gulating lagmannsrett fra i fjor om at alle vilkår for utlevering er oppfylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannen, som er i 40-årene, har oppholdt seg lovlig i Norge i nærmere 16 år og har ektefelle og tre mindreårige barn her.

Høyesterett har vurdert om en utlevering til hjemlandet for rettergang der ville være i strid med grunnleggende humanitære hensyn.

Hans advokat John Christian Elden har anført at utlevering ville komme i strid med retten til familieliv og hensynet til barnas beste.

– Etter Høyesteretts oppfatning forelå tungtveiende grunner for utlevering. Saken gjaldt tiltale for de groveste forbrytelser som nasjonal og internasjonal strafferett kjenner. De individuelle byrdene et vedtak om utlevering ville få for tiltaltes barn, kunne da ikke veie opp for de grunnene som uten tvil talte for utlevering, heter det i avgjørelsen fra Høyesterett.

Les også
Kirken som brobygger og megler
Les også
Rwander kjent skyldig i massedrap
Les også
Det glemte folkemordet