Kristen skole ble deres misjonsmark

De søkte på en kristen skole og ble sjokkert da de fant ut hvor få kristne det var der.

Det er morgensamling vedNordhordland FolkehøgskoleFrekhaug utenforBergen,Norges største folkehøgskole med rundt 180 elever. En småtrøtt gjeng «drar kortet» på vei inn i auditoriet, beviset på at de er til stede. I alle fall fysisk. En entusiastisk lærer ønsker velkommen til en fantastisk siste uke ved skolen. «Det blir sånn jubel framover», sier hun.

LES:- De offentlige skolene støvsuges for kristne

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tro på timeplanen

Årets siste kristendomstime er en realitet. Med utgangspunkt i trosbekjennelsen gis det en kort oppsummering av den kristne tro. Neste lærer snakker litt om hvorfor han tror, og siste lærer snakker om betydningen av å finne et kristent fellesskap når skolen er over. «Vi håper at vi har fått sådd noe, og at du ikke legger det helt dødt», sier hun.

Etterpå er det oppmøte i klasserommene, etterfulgt av en kort samtale om tro. Og som en avrunding skal elevene fylle ut et spørreskjema, der de blant annet blir spurt om hvor de befant seg i forhold til kristen tro før, og hvor de tenker at de er nå.

Rektor Jan Inge Wiig Andersen opplyser tilDagen at det alltid er noen som blir kristne i løpet av et år.

– Det er ulikt fra år til år. Noen ganger er det mange, andre ganger er det få. Vår oppgave er å så, understreker han.

Wiig Andersen har en formening om at antall kristne elever ligger på rundt 30 prosent.

– Slik har det vært i lang tid, men det er jo litt ulikt hvordan man definerer seg.

– Ville ut av kristenboblen

Kathrine Venemyr, Ingrid Bjelland og Jenny Kristin Myklebust har vært elever ved folkehøgskolen det siste året. De har en klar oppfatning av at prosentandelen kristne ligger mye lavere. Bjelland anslår at det kan være rundt ti prosent og får støtte fra venninnene.

Hun kom rett fraTryggheim videregående skole. Der var hun i en kristen boble i tre år, ifølge henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ville ut av den, og samtidig ha et godt kristent miljø rundt meg. Men jeg ble sjokkert da jeg begynte her og oppdaget hvor få vi var.

Den samme erfaringen hadde Venemyr. Hun søkte seg til Nordhordland fordi de hadde en bibel- og misjonslinje som hun tenkte ville være perfekt for henne.

– Vi var ni på linja, tror jeg, men jeg hadde troen på at vi kunne få et godt fellesskap og så for meg at vi kunne starte hver dag med bønn og lovsang. Det kunne være vår «boble», et sted der vi kunne bygge grunnmuren med Jesus, og som kunne gi oss et grunnlag for å gå ut til resten av skolen.

LES:Økt interesse for kristne lærerutdanninger

I villrede

For å gjøre en lang historie kort, så ble linjen lagt ned. Flere av de som hadde søkt var ikke kristne, og hadde egentlig ingen interesse av bibel og misjon. Det overrasket Venemyr.

– Jeg tenkte at ingen gidder å melde seg på en linje der hovedbeinet er bibel, misjon, bønn og lovsang, sier hun.

Både hun og Bjelland var i villrede de første ukene. Skulle de slutte på skolen og kanskje begynne på bibelskole i stedet? De ringte mange telefoner, men bestemte seg til slutt for å bli værende.

– Det kristne fellesskapet på skolen ble mindre enn jeg hadde trodd, men det har gjort at jeg har blitt enda mer utrustet. På Tryggheim lente jeg meg på troen til alle andre. Her måtte jeg ta kontakt med Jesus selv, og være med Han alene. For meg har det vært veldig positivt, konstaterer Bjelland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge har spilt en sentral rolle i det kristne arbeidet ved skolen dette året.

Litt ut i samtalen kommer Jenny Kristin Myklebust. Sammen med de to andre har hun vært med i styret i det kristne skolelaget.

Sykt bra

– Det som er sykt bra med dette året er at vi kom med våre forventninger, men så hadde Gud en annen plan. Vi ville egentlig flykte i starten, men ingenting la seg til rette, sier Venemyr.

Myklebust forteller at hun har opplevd skolen som et trygt og godt miljø, og at hun har opplevd det bra å være kristen på skolen.

– Blir det mange samtaler om tro?

– Ja. Mange har spørsmål knyttet til troen. Det er det vi synes er det kjekkeste, når vi får snakke med folk om Jesus. Folk stilte veldig mange spørsmål i starten, og i løpet av året har folk kommet på lagskveldene, forteller Bjelland.

Tidenes misjonsmark

Venemyr beskriver skolen som tidenes misjonsmark.

– Sjansen for å få vitne daglig er 99 prosent. Det er vanvittig hvor mye vi har fått vitnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun kjenner til at flere har blitt kristne det siste året, men vil ikke anslå noe tall.

– Senest i går var det en som fortalte at hun var blitt kristen. Hun fortalte at hun lukket ørene på morgensamlingene i starten, og snakket dritt om den kristne tro. Min opplevelse er at mange har skiftet syn på den kristne tro fordi de har fått mer kunnskap.

Jentene forteller at de ikke trenger seg på andre, og at det som oftest er «de andre» som tar initiativ til å snakke om tro.

– Folk sier til oss at det er så kult at vi er kristne og tør å stå fram. Det kan komme fra folk som vi minst ventet å høre det fra.

Til høsten blir det bibelskole på Bjelland og Myklebust, mens Venemyr har søkt om ett års stipendiat ved skolen. Hun har lyst til å bli pastor, forteller hun.

– Å snakke med andre unge om Jesus, og vise dem Guds kjærlighet, er det beste jeg vet.

Fornøyd

Rektor Wiig Andersen forteller at tidligere undersøkelser ved skolen viser at elevene stort sett er fornøyd med nivået skolen har lagt seg på når det gjelder kristen aktivitet.

– For noen kan det bli for mye og for tett. Så har du andre som opplevde at valget sto mellom folkehøgskole og bibelskole. De kunne nok ha tenkt seg mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle får tilbud om å delta på bibelgruppe, og i løpet av året er det tre organiserte elevsamtaler. Også der er tro et samtaleemne.