Her ber FN-leder om råd fra unge kvinner

De ville snakke om seksuelt misbruk, helsetjenester - og menn.

– Hva opplever dere og erfarer dere som vi ikke ser? spør Phumzile Mlambo-Ngcuka, den øverste lederen for UN Women, som er FNs kvinneorganisasjon.

LES:Monica fikk ansiktet ødelagt av syre

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I den hektiske hoveduka avFNs kvinnekommisjon satte hun fredag av en halvtime for å lytte til unge kvinner fra KFUK. Dagen fikk være til stede på møtet.

Den tidligere sør-afrikanske visepresidenten sitter i en ring med 19 kvinner, de fleste under 30 år. Hun har kommet til hotellet hvorKFUK har møterom for å lytte, gi råd og ta med innspill. De fremmøtte er aktive i KFUK over hele verden.

Seksuelt misbruk

Ashley MacDonald fra Canada tar ordet. Hun er koordinator jentearbeidet i nordområdene i landet. Nå er hun bekymret for seksuelt misbruk av jenter i hjemlandet, og at enkelte foreldre tar barna ut av undervisningen hun gir dem i KFUK.

– De reagerer til og med når jeg snakker om menstruasjon, sier hun.

LES OGSÅ:– Vald er den største likestillingsutfordringa i verda, ifølge Horne (Frp)

Sammen med medarbeidereFN gir Mlambo-Ngcuka råd: Snakk til foreldrene og si: «I deres samfunn skjer dette med barna». Ikke si at det skjer med deres barn, men at det skjer med barna generelt. Snakk også med lederne i samfunnene og bygg tillit.

– Snakk med skolen

En annen KFUK-tillitsvalgt er bekymret for mangel på tilgang til helsetjenester for unge. Hvis det finnes helsetjenester, er de dyre.

– Bruk FNs bærekraftmål, er rådet fra Mlambo-Ngcuka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gå til skolen og si at «Ifølge FNs bærekraftmål har jeg rett til disse tjenestene. De får jeg ikke på skolen nå».

– Engasjere menn

En kvinne som jobber iZimbabwe forteller om utfordring med barneekteskap. En annen spør hvordan man skal klare å engasjere unge menn.

– La dem forstå at kvinner har større utfordringer enn menn, og at vi må håndtere utfordringene sammen, svarer Mlambo-Ngcuka.

– Jobb sammen med menn og jobb for en positiv maskulinitet. Vi trenger virkelig mannsbevegelser, sier hun og det nikkes iherdig i ringen.

LES MER:Vold mot kvinner starter med menn

Så utfordrer hun også kvinnene:

– Kvinner har en tendens til å fyre opp under forestillingen om at en ekte mann er macho. Å være en ekte mann betyr ikke at du ikke kan gråte eller være sentimental. Vi må endre omtalen av menn, sier hun.

Hun takker for tiden hun fikk sammen med dem og gir dem en oppfordring før hun reiser seg fra ringen: Stå sammen. Gå ut og forandre verden!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Inspirerende

– Det er veldig inspirerende at noen så høyt oppe i systemet er villig til å møte oss og lytte til oss, sier Karoline Bjerga fra Stavanger til Dagen etterpå. Hun er medlem i politisk utvalg for demokratiske rettigheter i med i KM Global.

Gav bort taletid

– Hun forsikret oss om at vi er viktige og at hun virkelig vil høre hva vi har å si, sier Vanessa Anyoti fra Dar es Salaam iTanzania. Da Mlambo-Ngcuka skulle holde åpningstalen til FNs kvinnekommisjon, overlot hun halvannet minutt av sin taletid til den unge KFUK-kvinnen.

LES OGSÅ:Kvinner og menn skal få be sammen ved Klagemuren

– Mange sier at de vil lytte til unge. Men de må ta oss med i arbeidet og sette oss i sentrum av sin agenda, sier Anyoti.