Mahmoud Abbas kom med hard kritikk av USA under sin tale til FNs hovedforsamling torsdag. Foto: Richard Drew / AP Photo / NTB scanpix

Abbas raste mot USA i FN-tale

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa torsdag til FN at USA har undergravd en mulig tostatsløsning i konflikten med Israel.

Abbas gikk hardt ut mot Donald Trump og hans regjering da han talte til FNs hovedforsamling i New York torsdag.

– Denne administrasjonen har avvist alle tidligere amerikanske forpliktelser, har undergravd tostatsløsningen og har avslørt sine falske påstander om de humanitære forholdene blant folket i Palestina, sa Abbas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er spesielt kritisk til at Donald Trump i fjor valgte å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikanske ambassaden til byen, og at USA tidligere i år kuttet i bistanden til palestinerne. Dette gjorde at de palestinske myndighetene valgte å kutte kontakten med Trump-administrasjonen.

Trump åpen for tostatsløsning

– Det er ironisk at den amerikanske administrasjonen fremdeles snakker om det de kaller «århundrets avtale». Men hva har denne administrasjonen igjen som de kan gi til det palestinske folk? Kun humanitære løsninger? sa Abbas.

Uttalelsene fra Abbas kommer dagen etter at Trump under en pressekonferanse i FN sa at han fremdeles er åpen for en tostatsløsning mellom Israel og De palestinske selvstyremyndighetene. Dette var første gang den amerikanske presidenten eksplisitt har sagt at han har mest tro på en tostatsløsning som varig fredsløsning for israelere og palestinere.

– Ikke imot forhandlinger

I sin 40 minutter lange tale til FN understreket Abbas at han ikke ser på USA som en nøytral megler i samtalene med Israel, og at han mener amerikanerne er partiske.

– Vi vil ikke akseptere USA som eneste megler i fredsprosessen, sa presidenten.

Han sa samtidig at det ikke vil bli fred uten en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad.

– Vi er ikke mot forhandlinger. Vi vil fortsatt strekke ut hånden for fred, sa Abbas.

Les også
Netanyahu om tostatsløsning: – Det er jeg klar for
Les også
Trump sier han støtter tostatsløsning i Midtøsten-konflikten
Les også
– Palestinske flyktningleirer må avvikles
Les også
Netanyahu fornøyd med USAs stans i støtte til UNRWA
Les også
– Osloavtalen reddet israelernes økonomi