Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Norwegian vurderer psykologisk test av flygere

Norwegian vurderer å innføre psykologiske tester av flygere før de blir ansatt i selskapet. I dag har verken Norwegian eller SAS krav om dette.

– Det er riktig at vi ikke har en slik test, men dette kan kanskje bli et resultat avhengig av hvordan denne debatten utvikler seg. Kanskje kan dette også bli et myndighetskrav, sier flygeleder Gudmund Taraldsen i Norwegian Air til TV 2.

Han mener at det tidligere ble lagt mer vekt på testing av flygernes mentale helse ved at det ble utført psykologiske tester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette synes jeg godt kan debatteres igjen på bakgrunn av hva som har skjedd, sier han om Germanwings-flygeren Andreas Lubitz som drepte 149 mennesker i Alpene.

SAS opplyser at selskapet baserer sitt sikkerhetsarbeid på erfaring fra flyulykker og flyhendelser.

– SAS vurderer på egne vegne rutiner og standarder, lytter til anbefalinger, og gjør endringer basert på myndighetenes pålegg om at slike vil komme, sier Johansen.

Luftfartstilsynet opplyser at psykologiske tester før ansettelse kan være ett av flere nyttige tiltak for å unngå at flygere med psykiske problemer setter seg bak spakene.

Les også
Medisiner mot psykisk sykdom funnet hjemme hos Lubitz
Les også
Germanwings-piloten skjulte sykdom for arbeidsgiveren
Les også
SAS endrer også cockpit-regler etter flystyrt
Les også
Eksperter: For tidlig å si om flykrasj var terror eller selvmord
Les også
Norwegian endrer rutiner etter flystyrten i Alpene