Zaatari flyktningleir i Jordan var i 2014 verdens nest største. Jordan er det landet i verden som har tatt imot flest flyktninger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Syriske flyktninger drar hjem - og så til Europa

Stadig flere syrere som har forlatt landet og søkt beskyttelse i Jordan, reiser nå tilbake til Syria for å selge alt de eier før de setter kursen mot Europa, opplyser Flyktninghjelpen.

I august ble det registrert nesten 4.000 mennesker som reiste tilbake til Syria fra Jordan. Det er omtrent dobbelt så mange som i juli.

I gjennomsnitt var det 60 personer som daglig dro tilbake fra Jordan til Syria i juli. Tallet økte til et snitt på 120 per dag i august, og 340 per dag i september. Mange drar også med fly direkte fra Jordan til Tyrkia, og videre derfra til Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en svært bekymringsfull trend som viser hvor desperat situasjonen er for mange familier i Syrias naboland, sier Petr Kostohryz, landdirektør for Flyktninghjelpen i Jordan.

Han ser dette i sammenheng med at FN-organet Verdens matvareprogram har gjennomført store kutt i støtten til flyktninger som oppholder seg i Jordan. 229.000 syriske flyktninger i Jordan fikk i august beskjed om at de ikke lenger vil motta støtte til mat.

– Mange familier ser ikke noen annen mulighet enn å vende tilbake til et krigsherjet Syria, med den sikkerhetsrisikoen det innebærer, eller å legge ut på en farefull ferd over Middelhavet, sier Kostohryz.

Det er uklart hvor mange av syrerne som har dratt tilbake fra naboland rundt Syria, som siden reiser videre til Tyrkia og mot Europa.

Les også
Ekstraordinært flyktningmøte på Stortinget før budsjettet
Les også
Nesten 5.000 asylsøkere i september
Les også
16 lengeværende barnefamilier har fått avslag
Les også
Flyktninger og arbeidsløshet dominerte i Stortinget
Les også
Erna Solberg frykter et grenseløst Europa