Norge burde i likhet med Tyskland stanse tilbakesendingen av syriske flyktninger til førsteland, sier generalsekretær Ann-Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til NTB. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg å returnere syrere

Statsminister Erna Solberg vil fortsette å tvangsreturnere syriske flyktninger til deres første ankomstland i Europa. Direkte smålig, mener generalsekretær Ann-Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Hvorfor skal Erna Solberg være en mindre statskvinne på dette området enn Angela Merkel, sier Austenå til NTB.

Tysklands statsminister kunngjorde for få dager siden at Tyskland stanser Dublin-returer for flyktninger fra Syria. Den såkalte Dublin-avtalen åpner for at asylsøkere sendes tilbake til første ankomstland i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide har bedt om at regjeringen skroter Dublin-avtalen når det gjelder syriske flyktninger og heller behandler søknadene deres her. Men det avviser Solberg.

– Vi returnerer ikke til Hellas, og det er stort sett den veien strømmen kommer fra. For øvrig ser vi ikke grunn til å si nei til å returnere til andre land, uttalte Solberg til NTB søndag.

Ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet er 634 asylsøkere blitt sendt ut av Norge etter Dublin-regelen i løpet av første halvår i år. 57 av dem var flyktninger fra Syria. I fjor ble 1.680 asylsøkere sendt tilbake til det første landet de ble registrert i. For mange vil det si Italia.

Debatten raser

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland går enda lenger og oppfordrer norske myndigheter til helt å slutte med Dublin-returer.

– Jeg mener hele Dublin-ordningen hører hjemme på historiens skraphaug. Den ble laget i en helt annen tid, sier Egeland til NTB.

Egeland kan få rett, mener PRIO-forsker Jørgen Carling, som i en årrekke har fulgt flyktningsituasjonen i Europa.

For mens hundretusenvis av flyktninger og migranter presser mot Europas porter, raser en stadig mer hektisk debatt i EU om hvordan problemet skal håndteres.

– Kravet om at noe må gjøres, ser ut til å bli kanalisert inn i diskusjonen om byrdefordeling. Jeg vil tro at Dublin-avtalen kan bli endret, sier Carling til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pose og sekk

Europeiske land har til nå hatt en pose og sekk-politikk når det gjelder flyktninger, påpeker Carling.

– På den ene siden har man holdt den menneskerettslige fanen høyt. Samtidig har man hatt som uuttalt politikk å gjøre det så vanskelig som mulig for flyktninger å ta seg til Europa, sier han.

Stengte yttergrenser og tvangsretur til førsteland får asylsøkere til å ta livsfarlige sjanser.

– Det som har vært den første reaksjonen bestandig, er å slå hardere ned på menneskesmuglingen. Men det løser jo ikke problemet, det øker bare risikoen, sier PRIO-forskeren til NTB.

Samtidig har han ingen tro på at flyktninger vil få anledning til å søke asyl i Europa fra for eksempel Syrias naboland, der ni av ti syriske flyktninger oppholder seg. Derimot er en endring i EUs regelverk langt mer nærliggende.

– Det er jo et område der det tross alt er enklere å foreta seg noe, sier Carling. (©NTB)