KJEMPEKOLLEKT: – Vi måtte bare gjøre noe, sier hovedpastor Martin Cave i IMI Kirken i Stavanger. De samlet søndag inn 250.000 kroner til hjelp for flyktninger.

Menighet samlet inn en kvart million til flyktninger

De orket ikke lenger å sitte med hendene i fanget: IMI Kirken i Stavanger samlet søndag inn 250.000 kroner til flyktninger. Menigheten utfordrer også til å åpne sine hjem for syrere.

– Vi har sett de forferdelige bildene og lest om den grusomme situasjonen som flyktninger ikke minst fra Syria befinner seg i. Vi måtte bare gjøre noe, sier hovedpastor Martin Cave til Dagen.

På søndagens to gudstjenester samlet menigheten inn 250.000 kroner til flyktningene. Pengene skal gå til kommunen for å legge til rette for de syrere som skal tas imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dypt engasjement

– Denne kollekten sier noe om et dypt engasjement for flyktningene, men samtidig også noe om den maktesløsheten som vi føler på, legger Cave til.

Det var totalt mellom 1.000 og 1.200 personer til stede på de to gudstjenestene der innsamlingen ble gjort.

– Alle disse midlene kommer fra enkeltmedlemmer. Vi har få millionærer i blant oss, så her var det vanlige folk som handlet, sier Martin Cave.

Åpne sine hjem

Men IMI Kirken gir seg ikke med å gi penger til flyktningene. Under gudstjenestene var det også en sterk appell om å åpne sine hjem for flyktningene.

Hovedpastoren sender nå ut et brev til medlemmene i IMI Kirken med oppfordring om å ta imot syrere, og å være fadderfamilier for dem.

– Det er noen som hevder at de frivillige skal plasseres på sidelinjen i arbeidet med å ta imot flyktningene, for dette er en jobb som de offentlige myndigheter skal ordne. Men vi ser nå et stort engasjement fra grasroten i vårt folk. Mange vil gjerne være med å bidra overfor flyktningene i arbeidet med å få integrert dem blant oss, sier Martin Cave.

Bør ta imot flere

Den engasjerte hovedpastoren viser til at Stavanger kommune har lovet å ta imot 250 syriske flyktinger.

– Dette er meningsløst lite – og ikke mer enn at menighetene i byen kunne tatt imot dem alene i en integreringsperiode fra tre til seks måneder. Derfor bør vi ta imot langt flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Martin Cave vil ikke være naiv, og peker på at disse flyktningene har med seg fryktelig bagasje.

– Derfor må et frivillig engasjement samkjøres med et offentlig hjelpeapparat som sitter med ekspertise, understreker han.

Han håper nå at Stavanger kan legge til rette for de syriske flyktningene som snart strømmer til kommunen, og sette inn ressurser som kan gi dem best mulig hjelp.

– Det er opp til den enkelte av oss hva vi skal bety for disse flyktningene, utfordrer Cave.

Imponert ordfører

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger synes det er flott at IMI Kirken har samlet inn 250.000 kroner til kommunens arbeid for flyktninger.

– Det er fantastisk å være vitne til den mobilisering og dugnadsånd som vi ser for flyktningene i denne regionen, sier Sagen Helgø til Dagen.

Hun forteller at i dag åpnes et Syria-senter i Stavanger, der alt frivillig arbeid skal koordineres.

Ordføreren viser til at hennes kommune har sagt ja til å ta imot 250 syrere nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men hovedpastor Cave i IMI Kirken mener at dette er alt for lite – og at bare menighetene i byen kan ta imot dette antallet. Hva er din kommentar?

– Stortinget har bedt oss om å ta imot 250 personer nå. Hvis vi får spørsmål om å ta imot flere, kan det godt være at vi gjør det, svarer Christine Sagen Helgø.

Ikke misjonsobjekt

Martin Cave ser ikke på dette som en misjonsoppgave der en skal nå flyktningene med evangeliet.

– Men Jesus har bedt oss om å elske disse menneskene som nå strømmer til vårt land, slik at de opplever at det er godt å være i Norge. Bibelen oppfordrer oss også til å ta godt imot fremmede som kommer til oss. Derfor er det ikke rette tid for at disse flyktningene skal være et misjonsobjekt, svarer Martin Cave.

Les også
Her leier de gjerne ut til flyktningerBosetting
Les også
KrF ber private åpne sine hjem for syriske flyktninger
Les også
NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg å returnere syrere
Les også
30 asylsøkere over grensen til Østfold
Les også
Ber folk åpne hjemmet for flyktningerFlyktninger fra Syria