Preses Helga Haugland Byfuglie
...
Preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke og generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen, sammen med ni andre hjelpeorganisasjoner på onsdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Kirken krever at staten betaler for flyktninger
Del
Sammen med ti organisasjoner ber Den norske kirke staten gi 1,75 milliarder mer til Syria og nabolandene.

– Det er en prøve på våre humanistiske verdier, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

Onsdag formiddag la Den norske kirke og ti andre organisasjoner fram tre nye forslag til hva Norge bør gjøre for å møte flyktningkrisen Europa står overfor.

De andre organisasjonene er som står bak kravene er Amnesty, Atlas-Alliansen, CARE, Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Den norske kirke, NOAS, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Røde Kors.

Tre krav

  • Norge må bevilge totalt 3 milliarder til Syria og nabolandene i neste års statsbudsjett.

Organisasjonene mener at økningen fra i år på 1,75 milliarder må hentes utenfor bistandsbudsjettet, «gitt den ekstraordinære globale flyktningsituasjonen», uttaler aktørene i en pressemelding .

  • Alle må bidra til den nasjonale dugnaden for syriske flyktninger.

– Frivillighets-Norge og den enkelte må delta og bidra. Kommunene må legge til rette for bosetting av flere flyktninger, sier organisasjonene.

De mener at Norge trenger alternative bosettingsmodeller, og trekker fram selvbosetting og pålegg til kommunene. Målet er å hindre at flyktningene blir «sittende årevis på vent i statlige mottak».

  • Norge må ta aktiv del i en felles europeisk innsats for syriske flyktninger.

– Det er direkte usolidarisk av Norge å sende noen asylsøkere tilbake til andre europeiske land, sier John Peder Egenæs i Amnesty International, ifølge NTB.

De vil altså følge Tysklands eksempel og droppe Dublin-avtalen som sier at søknader som hovedregele skal behandles i det første landet asylsøkeren registreres i.

Støtte til naboland

De elleve aktørene krever flere syriske kvoteflyktninger og mer støtte til Syria og nabolandene.

– Nå blir hele Europa testet på styrken i vår forpliktelse på aller menneskers verdighet og rettigheter, sier Byfuglien.

Økonomisk ansvar

Norge bør være et land som viser barmhjertighet, medlidenhet og gjestfrihet, utfordrer Preses.

– Vår regjering og kommuner må også økonomisk ta større ansvar for den strømmen av hjemløse som banker på vår dør, sier preses.

Byfuglien oppfordrer folk til å gi penger til hjelpeorganisasjoner og støtte lokale tiltak i samarbeid med staten.

syrisk-flyktning-norge,syriske flyktninger,den norske kirke,helga haugland byfuglien,preses,flyktninger,humanistiske verdier,Flyktningkrise,norge,europa,care,caritas,flyktninghjelpen,kirkens nødhjelp,noas,norsk folkehjelp,redd barna,røde kors